Kans op vroegontdekking mond-halskanker vergroten

Array

NKI-AVL opent screeningspolikliniek
In het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam wordt op 4 februari, wereldkankerdag, de Mond- Hals Screening Polikliniek geopend.  Hierdoor hopen de hoofd-halschirurgen in een zo vroeg mogelijk stadium afwijkingen in de mond en hals te kunnen onderzoeken op kwaadaardige cellen.

Kanker in het hoofd-hals gebied behoort inmiddels tot een van de 6 meest voorkomende vormen van kanker. Tumoren van de slijmvliezen in de mond en keel zijn de meest voorkomende. De symptomen van deze vorm van kanker worden vaak pas in een later stadium herkend. Omdat tumoren in het mond-hals gebied vrij snel groeien wordt de kans op een succesvolle behandeling kleiner en de gevolgen van de behandeling ingrijpender.

Voor een bezoek aan de Mond-hals Screening Polikliniek heeft de patient alleen een verwijzing nodig van de huisarts.

Het aantal nieuwe patienten met kanker in het hoofd/halsgebied bedroeg in 2010 ongeveer 2.500 per jaar.
Bij iets minder dan  1.000 patienten gaat het dan om kanker in de mondholte. Een zwelling in de hals kan berusten op zowel kanker alsook vele goedaardige aandoeningen. Ondanks het toenemende aantal patienten met hoofd/halskanker zijn deze vormen van kanker toch een relatieve zeldzaamheid. Ter vergelijking: in Nederland krijgen ieder jaar ca. 13.000 vrouwen borstkanker, ca. 9.000 mannen prostaatkanker,  ca. 11.000 mensen dikkedarmkanker en ca. 9.000 mensen longkanker.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen