St. Elisabeth Ziekenhuis start nieuwe polikliniek

Array

Nazorg voor patienten Intensive Care
De zorg voor patienten die de Intensive Care (IC) van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg verlaten, houdt niet op bij ontslag uit het ziekenhuis. Voortaan worden patienten die zeven dagen of langer op de IC zijn verpleegd, uitgenodigd voor een gesprek op de nieuwe polikliniek Nazorg.

De kwaliteit van leven gaat na een langdurige opname op de IC vaak fors achteruit, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Patienten hebben in veel gevallen lichamelijke of psychische klachten. Ook huisartsen geven regelmatig aan dat nazorg gewenst is, zowel voor de patient als voor de mensen in de directe omgeving van de patient.
Zes weken na het verlaten van het ziekenhuis wordt de patient daarom gevraagd een bezoek te brengen aan de ‘nazorgpoli’. Daar wordt door een verpleegkundige en een intensivist gekeken of verdere nazorg nodig is. Er wordt een verslag van dit gesprek naar de huisarts gestuurd. “Bij het bezoek hoort ook een rondleiding op de IC, voor veel patienten is dit belangrijk voor de verwerking van wat er allemaal met hem of haar gebeurd is”, stelt Twan Verhoeven, verpleegkundig specialist op de IC.

Zorg verbeteren
In het uitgebreide gesprek met de patient wordt ook gevraagd hoe die de zorg op de IC heeft ervaren. Met deze kennis wil het St. Elisabeth Ziekenhuis de zorg op de IC nog verder verbeteren. De eerste patienten die gebruik maken van deze bijzondere service, bezoeken de nieuwe polikliniek op donderdag 3 februari. Naar verwachting gaan jaarlijks 300 patienten gebruik maken van de mogelijkheid tot nazorg.

Intensive Care
Het St. Elisabeth Ziekenhuis is het eerste niet-academische ziekenhuis in Zuid-Nederland met een niveau 3 Intensive Care, het hoogst haalbare kwaliteitsniveau. Jaarlijks worden op de IC van het St. Elisabeth Ziekenhuis ongeveer 2700 patienten verpleegd, die hier gemiddeld drie dagen verblijven. De IC heeft 34 bedden. De capaciteit is dusdanig, dat ook patienten van andere ziekenhuizen verhuisd kunnen worden naar het St. Elisabeth Ziekenhuis, dat ook het traumacentrum voor de regio is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen