Gedragsbioloog Jan Komdeur in Labyrint

Array

Prof.dr.ir. Jan Komdeur, hoogleraar evolutionaire ecologie van vogels aan de Rijksuniversiteit Groningen, is een van de onderzoekers die dinsdag 8 februari te zien is in een aflevering van het VPRO-wetenschapsprogramma Labyrint. De aflevering gaat over de wetenschap van de liefde.

Aflevering Daten met je DNA, dinsdag 8 februari 21.25 uur Nederland 2

Veel mensen zoeken tegenwoordig een partner op internet. Op basis van een profiel, een foto en chatten probeer je in te schatten of iemand de ware is. Maar bij de eerste ontmoeting kan het toch niet klikken. Het Zwitserse bedrijfje Gene Partner meent te kunnen voorspellen of die klik gaat plaatsvinden. Dat doen ze op basis van een gedeelte van het DNA dat je immuunsysteem bepaalt. Onderzoek bij pimpelmezen aan de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat dit idee klopt. Maar kun je als mens ook daten op basis van je DNA? Labyrint zoekt het uit.

Verder gaan we op bezoek bij professor Art Aron, hij doet al 30 jaar onderzoek naar het verliefde brein. Volgens Aron heeft verliefdheid een pijnstillende werking, dit toonde hij onlangs aan in de hersenscanner.

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen