Merck zegt samenwerking Galapagos op

0
206

Farmaceut Merck & Co heeft zijn samenwerking met biotechnologiebedrijf Galapagos stopgezet. Dat is het gevolg van een strategiewijziging bij Merck. Galapagos ontvangt nog een laatste mijlpaalbetaling van 12 miljoen euro voor de in 2010 bereikte resultaten, zo laat Merck in een persbericht weten. ‘Een wijziging in de onderzoeksstrategie van Merck van nieuwe naar gevalideerde targets heeft ons gedwongen deze verstrekkende beslissing te nemen’, aldus Kathleen Metters van Merck in het persbericht. Als gevolg van de beeindiging van de samenwerking heeft Galapagos de wereldwijde rechten op alle resultaten van de allianties met Merck teruggekregen. Het gaat over de allianties met betrekking tot medicijnen voor stofwisselings-, cardiovasculaire- en ontstekingsziekten.Galapagos ontvangt bovendien EUR12 miljoen van Merck voor de in 2010 geleverde resultaten. Daarmee heeft Merck in totaal EUR20,9 miljoen aan vooruit- en succesbetalingen aan Galapagos betaald.

Concreet betekent dit nu dat Galapagos alle rechten op de targets en de assays weer in eigen handen krijgt en dat productie- en onderzoeksfaciliteiten van Merck / MSD, zoals Merck  in Europa heet, niet meer worden ingezet voor Galapagos. Galapagos verliest de steun van een grote farmaceutische partner, en de daaraan verbonden mijlpaalbetalingen, en mogelijk ook banenverlies in onderzoeks- en productiefaciliteiten van Merck.

In een apart persbericht publiceerde Galapagos vanochtend voorlopige resultaten over het afgelopen boekjaar. Mede dankzij de laatste betaling van Merck boekte het bedrijf in het vierde kwartaal een record aan inkomsten. Dat duwde de jaaromzet naar 137 miljoen euro. Zonder daarbij cijfers te vermelden, is er ook sprake van een operationele winst en nettowinst. De kaspositie kwam op het einde van het jaar uit op 40,4 miljoen euro.

Voor 2011 mikt Galapagos op een verdere groei van de omzet. Die zou 10 procent hoger moeten uitkomen op 150 miljoen euro. Er zou ook opnieuw winst moeten geboekt worden.

Bron: RTL, MSD, De Tijd, Beursduivel

Vorig artikelWereld kanker dag 4 februari
Volgend artikelADHD: sterke verbetering na RED-dieet
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.