DNA-promotor methylering in baarmoederhalskanker

Renee Overmeer toonde voor de genen hTERT, CADM1 en MAL aan dat DNA-promotor methylering verband houdt met een veranderde genexpressie van baarmoederhalskanker. Omdat deze genen functioneel betrokken zijn bij transformatie en de DNA-promotor methylering toeneemt met de ernst van de afwijking, lijken ze geschikte ziektemerkers die voortgang van kanker aantonen. Daarnaast blijkt dat de testen voor CADM1 en MAL promotor methylering elkaar aanvullen met betrekking tot het opsporen van baarmoederhalskanker.

Wereldwijd is baarmoederhalskanker de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De ontwikkeling van baarmoederhalskanker verloopt via een traject van voorloperafwijkingen, de CIN-laesies. Deze worden gegradeerd van een tot drie, gebaseerd op de ernst van de afwijking. Om baarmoederhalskanker te voorkomen, worden CIN2- en CIN3-afwijkingen behandeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat baarmoederhalskanker veroorzaakt wordt door een aanhoudende infectie met hoogrisico humaan papillomavirus (hrHPV). De huidige cytologische beoordeling van uitstrijkjes is subjectief en de gevoeligheid is relatief laag. Dit leidt tot teveel als normaal beoordeelde uitstrijkjes, terwijl er toch voorloperafwijkingen aanwezig zijn.

Studies hebben aangetoond dat het testen op hrHPV in uitstrijkjes de gevoeligheid voor CIN2 aanzienlijk verbetert. Niet alle hrHPV-positive vrouwen hebben echter daadwerkelijk een ernstige afwijking, omdat het overgrote deel van alle hrHPV-infecties door het immuunsysteem worden opgeruimd. Dit betekent dat er naast een hrHPV-test nog een extra test nodig is om te bepalen welke vrouwen een verhoogde kans hebben op een ernstige baarmoederhalsafwijking.

Overmeer onderzocht de ontregeling van drie genen die een rol spelen bij het ontstaan van baarmoederhalskanker: hTERT, CADM1 en MAL. Zij bestudeerde of DNA-veranderingen in bovengenoemde genen gebruikt zouden kunnen worden voor het vroegtijdig opsporen van CIN2. Zij keek hiervoor naar DNA-promotor methylering, een proces waarbij een methylgroep (CH3) aan n van de bouwstenen van het DNA wordt gekoppeld waardoor de structuur ervan verandert. DNA promotor methylering leidt vaak tot inactiviteit van een gen.

Startdatum: 04-02-2011
Tijd: 11.45
Locatie: Aula
Titel: Altered DNA methylation during HPV-induced cervical carcinogenesis: basic aspects and diagnostic implicatons
Spreker: R.M. Overmeer
Promotor: prof.dr. P.J.F. Snijders prof.dr. C.J.L.M. Meijer
Onderdeel: VU medisch centrum

Het proefschrift is te downloaden via VU-dare

Recente artikelen