Verborgen camera filmde thuiszorgmedewerkers Veenendaal

Actualiteitenprogramma Een Vandaag heeft met een verborgen camera opnames gemaakt in Veenendaal. De diverse bronnen schrijft dat er gefilmd is bij mensen in Veenendaal die hulp kregen van Charim Thuiszorg. De beelden zijn waarschijnlijk dinsdag te zien, in een reportage over thuiszorgmedewerkers die handelingen verrichten waarvoor ze niet bevoegd zijn. Volgens Charim zijn de opnames gemaakt door een uitzendkracht. Charim heeft ‘grote moeite’ met de inzet van een undercover ,,die zonder voorafgaande toestemming bij clienten opnamen maakt met een verborgen camera”, dat de uitzendkracht ook de plicht tot geheimhouding had en dat wat zij heeft gedaan ,,de vertrouwensrelatie aantast tussen clienten en medewerkers.” EenVandaag zegt dat de privacy van de gefilmde clienten is gewaarborgd.

Er werd gefilmd in Woudenberg, Zeist en Veenendaal. De beelden tonen volgens de programmamakers aan dat hun undercovermedewerker, die geen enkele opleiding op het gebied van de thuiszorg heeft genoten, handelingen verrichtte waarvoor zij niet bevoegd was. Er zijn verschillende bevoegdheden en dat hangt samen met door de medewerkers behaalde diploma’s. Het kan gaan om het toedienen van medicijnen of verpleegkundige handelingen.

Uitzendkrachten
Volgens manager Yvonne Mulder van Charim (hebreeuws voor toewijding, red.) Thuiszorg wordt soms gebruik gemaakt van uitzendkrachten van bureau Studentenwerk. Deze worden ingezet voor eenvoudige handelingen. ,,Het gaat niet om grote aantallen, vorige week hebben we bijvoorbeeld een beroep gedaan op twee uitzendkrachten, in het kader van de AWBZ-zorg.”

Verantwoordelijk
Petri erkent dat Charim verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van de thuiszorg. ,,Charim staat voor gekwalificeerde medewerkers. In de thuiszorgsituatie hebben zowel clienten als de medewerker van de thuiszorg een eigen verantwoordelijkheid. Daarover worden per client afspraken gemaakt. De ene thuiszorgmedewerker heeft meer bevoegdheden dan de andere. Staan zij voor een handeling waarvoor zij niet bevoegd zijn, dan zijn ze verplicht dit te melden. Een andere medewerker met de juiste bevoegdheid zal worden ingeschakeld.”

Volgens de programmamakers van EenVandaag is de uitzendkracht niet geïnstrueerd over haar verantwoordelijkheden. Maar volgens Petri en Mulder van Charim zijn de taken en verantwoordelijkheden wel met de betrokkene doorgesproken. ,,Als de regels niet zijn nagevolgd -we hebben namelijk de reportage nog niet kunnen zien- zullen we met het uitzendbureau in overleg moeten om dit punt te verbeteren.”

Dit gebeurt over de rug van onze clienten en daar zijn we natuurlijk niet blij mee.” Dat zegt Rufo Petri van Charim Thuiszorg, een onderdeel van Zorggroep Charim, met 1800 medewerkers en 800 vrijwilligers werkend in de regio’s Zeist en Veenendaal. Petri verwijst naar het tv-actualiteitenprogramma EenVandaag, dat thuis bij clienten van Charim met een verborgen camera filmde. De beelden worden onder voorbehoud in de uitzending van dinsdag 8 februari uitgezonden.

Bron: Midland FM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen