Ontwerp Wet Cliëntenrechten zorg toegelicht op 27 mei

Array

Na advies van de Raad van State in 2009 is het voorstel van de Wet Clientenrechten Zorg (WCZ) in juni 2010 aan de Tweede Kamer gestuurd. De WCZ bevat 97 wetsartikelen en een memorie van Toelichting van 175 pagina’s. Het wetsvoorstel wordt genoemd in het Regeerakkoord van het Kabinet Rutte. Te verwachten is dat binnenkort de Kamerbehandeling aanvangt. Over dit wetsontwerp organiseert het Julius Centrum een congres op vrijdag 27 mei. Het heeft als titel ‘De  Ontwerp-wet Clientenrechten zorg toegelicht’. Het congres vindt plaats op de Universiteit Utrecht.

De WCZ wil bijdragen aan een omslag in het denken over de regie en de sturing van de zorg: zorgaanbieders, zorgverzekeraars en beleidsmakers moeten vanuit het perspectief van de client de zorg inrichten en vormgeven. Van diverse kanten is kritisch gereageerd; ook de Raad van State had in zijn advies van 2009 de nodige kanttekeningen bij de WCZ.  Het wetsvoorstel WCZ beoogt de rechtspositie van clienten in de zorg te verstevigen.  Spreken we in de huidige wetgeving van patienten, in de WCZ zijn het clienten. Dat betekent een aanzienlijke uitbreiding van de groep mensen die een beroep op patientenrechten kunnen doen.

Na invoering van de WCZ gelden de patientenrechten niet alleen bij geneeskundige behandeling, maar in álle relaties tussen clienten en zorgaanbieders, bijvoorbeeld ook in de AWBZ-zorg. En de bestaande wetten dan? In de WCZ worden de clientenrechten zoveel mogelijk in één nieuwe wet ondergebracht: de WCZ. Dat betekent dat wetten gaan verdwijnen en dat wetten veranderen. De volgende wetten verdwijnen geheel en al:  Kwaliteitswet zorginstellingen, Wet toelating zorginstellingen Wet klachtrecht clienten zorgsector en de Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen.  En deze wetten worden in meer of mindere mate gewijzigd: Wet BIG, AWBZ, Wet maatschappelijke ondersteuning en de WGBO.

Na een algemene inleiding van de Leidse hoogleraar Aart Hendriks volgen vier plenaire sessies van één uur, waarin een gerenommeerde jurist en een praktijk-expert de vier belangrijkste thema’s van de WCZ bespreken, te weten 1 Het recht op keuze-informatie 2. De kwaliteit en veiligheid 3. De rechten van de client.  4. De Klachtenregeling. Het congres staat onder leiding van advocaat  en Masterclass-docent Ivo Sindram. Wilt u in één dag op de hoogte raken van de belangrijkste juridische vernieuwing in 2011? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen