Wantrouw naasten en redeneer naar het leven toe

Ambulancebroeders brengen een vrouw in coma de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen. Haar meegekomen echtgenoot vertelt dat zij gepoogd heeft zelfmoord te plegen met vijf pijnstillende pleisters, die de waarnemer van de huisarts had voorgeschreven. Hij heeft een niet behandelverklaring bij zich van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE), ondertekend door zijn vrouw. Hij verzoekt de SEH arts zijn echtgenote NIET te behandelen. Wat doet u als professional?

Deze echt gebeurde casus kwam aan de orde tijdens een bijeenkomst van de Masterclass Spoedzorg op dinsdag 1 februari. Julius gezondheidsjuriste mr. Monique Biesaart behandelde in bijna vier uur jurisprudentie spoedzorg en becommentarieerde casus van de deelnemers. Bij de hier beschreven casus gaf zij twee adviezen. 1. Wantrouw de echtgenoot, als u de achtergrond niet heel goed kent. Zijn verhaal kan waar en oprecht zijn. Hij kan echter ook een financieel of ander belang hebben bij het overlijden van zijn vrouw. Of een zekere kleuring geven aan zijn verhaal.

Biesaarts tweede advies betrof de wilsbekwaamheid van de vrouw in coma. Was zij wilsbekwaam bij de zelfmoordpoging? Is de NVVE verklaring met haar huisarts besproken en weten bijv. haar kinderen ervan? Zolang antwoorden ontbreken, redeneren SEH professionals naar het leven toe. Die pleisters in de casus gaan er dan dus af. Deze casus leverde bijna een uur discussiestof op voor de masterclass deelnemers. Wat wij niet begrepen is, waarom de echtgenoot de ambulancedienst heeft gebeld? Waarom heeft hij zijn geliefde niet gewoon dood laten gaan?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen