Zorgketens favoriet bij regering Obama

Array

Accountable Care Organization ofwel ACO is sinds enkele maanden een nieuw begrip in het Amerikaanse zorgbeleid. Het maakt vele tongen los van wetenschappers, beleidsmakers, zorgverzekeraars, patientenorganisaties en zorgaanbieders. De ACO bestaat nog niet en wordt de favoriete zorgaanbieder binnen de nieuwe verzekeringswet van de regering Obama. Die wet heet de Affordable Care Act en is onderwerp van heftige debatten tussen democraten en republikeinen. De te creeren ACO’s bieden een breed pakket aan zorg aan: zowel eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg als chronische zorg.

Ik vertaal ze daarom in het Nederlands met zorgketens, zoals die bestaan in Zeeuws Vlaanderen (Zorgsaem), De Peel (Panthein) en Friesland (Noorder-Breedte). Ook die bieden een breed pakket aan dat vrijwel overeenkomt met wat Zorgverzekeringswet en AWBZ in totaal bieden. De ACO’s ontvangen van Medicare en Medicaid een vast bedrag per jaar (ofwel een abonnementstarief)  per ingeschrevene en een klein bedrag per activiteit. Zij krijgen maximale ruimte om te schuiven binnen hun zorgpakket. De Amerikaanse regering verwacht hierdoor de ACO’s te prikkelen tot substitutie van zorg naar de eerstelijn, tot zorginnovatie en tot meer continuïteit van zorg tussen de professionals binnen de organisatie.

De winst die de ACO’s maken mag niet als dividend naar de eigenaren gaan. Die moet binnen de organisatie blijven en ten goede komen aan bijvoorbeeld zorginnovaties. Zorgverzekeraars gaan de ACO’s monitoren op het gebruik van richtlijnen, op kwaliteitsindicatoren, patientervaringen en de aanwezigheid van zorgpaden. ACO’s met een laag abonnementstarief trekken meer ingeschrevenen en verwerven daardoor meer omzet. Al deze informatie staat in het januari-nummer van  Health Affairs met een serie artikelen over de ACO’s. Met name het volgende artikel is interessant:Lieberman SM & JM Bertko, Building regulatory and operational flexibility into Accountable Care Organizations and ‘shared savings”, Health Affairs (30), 1 p. 23-31.

Lezer, bent u werkzaam bij Zorgsaem, Panthein of Noorderbreedte? Zou u ongeveer hetzelfde geld als nu willen ontvangen van de Zorgverzekeringswet en AWBZ, maar dan als een breed abonnementstarief? Zou u dan effcienter gaan werken? Als u mij antwoordt op [email protected], publiceer ik uw reactie. Tot zover dit bericht.

In de Masterclass ‘Leiding geven aan professionals in en rond Centra voor Jeugd en Gezin’ gaat ondergetekende uitvoerig in op de bekostiging van de CJG’s. Ook hier biedt een vast jaarlijks bedrag per jaar per kind uitkomst. Daaruit wordt dan alle CJG activiteiten betaald: vroegtijdige opsporing van opgroei- en opvoedproblemen, de jeugdgezondheidszorg, de opvoedhulp en kortdurende behandelingen. Wilt u aan deze Masterclass deelnemen? Dat kan, er zijn nog plaatsen. Surf naar www.zorginnovatie.nl klik door op ‘Masterclassen’ lees de brochure, meld u aan en verrijk uw kennis en deel uw ervaringen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen