‘Drinkbare streepjescode’ verbetert therapietrouw drugsverslaafden

Array

Betrouwbaar alternatief voor visuele controle van urineproductie
Saltro Diagnostic and Medical Services (SDMS), dochteronderneming van Eerstelijns Diagnostisch Centrum Saltro in Utrecht, heeft december vorig jaar de licentie voor de toepassing van de Ruma marker in Nederland verkregen. Deze marker, ook wel `drinkbare streepjescode’ genoemd, voorkomt fraude bij urinecontroles op onder andere doping- en drugsgebruik. SDMS is ervan overtuigd dat het gebruik van de Ruma marker bijdraagt aan een betere en meer kosteneffectieve gezondheidszorg. Bovendien maakt de marker het privacygevoelige toezien op het produceren van urine overbodig.

Uniek product
Eenduidige identificatie van het urinemonster met de patient is mogelijk door in een drankje toegediende merkstoffen. Visuele controle op urineproductie, waar veel nadelen aan zitten, is hierdoor niet meer nodig. De marker wordt al enkele jaren in Duitsland gebruikt in penitentiaire inrichtingen, ambulante verslavingszorg, GGZ-instellingen en kent ook toepassingen voor verkeer, sport en werkplaatscontroles. Dit unieke product is eveneens geschikt voor drugscontrole op scholen.

Effecten
Naast effecten als tijdsbesparing en minder fraude wordt de relatie tussen patient en zorgverlener sterk verbeterd en is de patient meer therapietrouw. De inbreuk op de privacy van de patient behoort door gebruik van de marker tot het verleden. Resultaten in de Duitse psychiatrie laten zien dat het aantal positieve drugsresultaten in de beginperiode tot 15% toeneemt. Later neemt dit af omdat patienten beter hun therapie gaan volgen. Zowel het personeel als de patienten vinden dat het gebruik van de marker bijdraagt aan een betere relatie en een betere therapie. Gedwongen afbreken van therapie door ongewenst drugsgebruik komt minder voor.

Veilig
De Ruma marker is een drinkbare vloeistof die ingenomen moet worden met ca. 100 – 200 ml echte Coca Cola, gezoete koffie of thee (3 – 4 theelepels suiker per kop). Na 30 minuten kan zonder visuele controle een urinemonster worden afgegeven. De vloeistof is niet schadelijk en op allerlei aspecten van veiligheid getest. In Europa valt het middel niet onder de geneesmiddelenwet. De Ruma marker kan zonder bezwaar aan betrokkenen verstrekt worden. Inmiddels zijn er meer dan 250.000 urinemonsters met markers geanalyseerd.
De licentie om de Ruma-marker in Nederland te gebruiken, is kortgeleden verkregen door Saltro. Vooralsnog betreft het een samenwerking tussen Saltro en psychiatrische instellingen in Utrecht. In Duitsland, waar Ruma al enkele jaren op de markt is, maken niet alleen psychiatrisch instellingen, maar ook huisartsen sinds enkele jaren gebruik van de marker om drugsgebruikers te begeleiden in het afkickproces.

‘In Duitsland zijn inmiddels een kwart miljoen analyses uitgevoerd. In Nederland loopt momenteel een testfase en de aanmeldingen blijven komen.’ In Nederland ziet De Graaf huisartsen echter nog niet zo snel met Ruma werken. ‘Ruma heeft in Nederland, internationaal gezien, een relatief kleine afzetmarkt. Toepasbaarheid op grotere schaal moet nog blijken.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen