GSK en NIGZ samen overgewicht scholieren te lijf

Preventie overgewicht vmbo-scholieren
Het aantal jongeren met overgewicht is de afgelopen jaren sterk gestegen. GlaxoSmithKline (GSK) en het gezondheidsinstituut NIGZ bundelen de krachten en werken samen in Coolfit, een maatschappelijk project ter preventie van overgewicht bij jongeren van het vmbo. Meer weten over Voolfit? Kijk op de website of bekijk het filmpje

CoolFit slaat aan bij jongeren
Ruim 40% van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Steeds vaker begint overgewicht al op kinderleeftijd. Het aantal jongeren met overgewicht is de afgelopen jaren sterk gestegen. GlaxoSmithKline (GSK) en het gezondheidsinstituut NIGZ bundelen de krachten en werken samen in een maatschappelijk project ter preventie van overgewicht bij jongeren van het vmbo. Uit recent onderzoek1 blijkt dat jongeren op een vmbo-opleiding, niet- westers allochtone jongeren en jongeren uit nieuw gevormde gezinnen vaker overgewicht hebben.
Het innovatieve project is een aanvulling op bestaande initiatieven ter preventie van overgewicht, en stimulering van een gezonde levensstijl. CoolFit leert vmbo leerlingen het ‘waarom’ achter allerlei gezonde voeding- en bewegingsadviezen.

Video CoolFit op vmbo
Engelien van der Zwaag, senior medewerker bij het NIGZ zegt: “Met CoolFit zijn we tot een aanpak gekomen die optimaal aansluit bij de manier van leren en bij de leefwijze van de doelgroep. De diverse onderdelen van het lesprogramma CoolFit zijn kort, interactief en volgen elkaar in snel tempo op. En, heel belangrijk, de toon is niet belerend. Het gaat puur om bewustwording.” Hoe eerder leerlingen bewust gemaakt worden van gezondere voedingskeuzes en bewegen, des te meer kans op een verbetering van hun attitude en gedrag op het gebied van gezond gewicht. Tegelijkertijd is CoolFit ook bedoeld om leerlingen én docenten te laten zien dat het leuk is om met dit thema te werken. Zo leren de jongeren onder andere smoothies maken en volgen workshops hiphop, zumba of streetdance.

Over CoolFit
Het programma CoolFit is een workshop over voeding en bewegen voor leerlingen uit de eerste en tweede klas van het vmbo. CoolFit is een samenwerkingsprogramma van gezondheidsinstituut NIGZ en GlaxoSmithKline (GSK). In 2009 is gestart met een pilot met vmbo’s in Den Haag, Utrecht en in Epe. In maart 2010 is CoolFit ook uitgevoerd in Rotterdam. Tot nu toe hebben twaalf vmbo-scholen, verspreid over heel Nederland, meegedaan aan CoolFit. GSK heeft besloten tot een driejarige samenwerking met het NIGZ. CoolFit doet zoveel mogelijk vmbo-scholen aan.
Met behulp van een workshop met een minicollege en een practicum met allerlei proeven en testjes, snappen tieners wat ze kunnen doen en wat ze beter kunnen laten wanneer ze niet te dik willen worden. De verwachting is dat zij op deze manier het geleerde duurzaam in praktijk brengen. NIGZ neemt de resultaten mee in onderzoek.
Meer informatie over CoolFit is te vinden op de website www.coolfitopschool.nl

persbericht GSK



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen