Start hepatitis B en C campagne voor Chinezen in Utrecht

0
297

Belangrijke vertegenwoordigers van de Utrechtse Chinese gemeenschap werden geïnformeerd over de aankomende Hepatitis B/C campagne.
De campagne is met name gericht op de Chinese bevolking. De campagne is een initiatief van GG&GD Utrecht, Chinese vrouwen vereniging Lai Yin, het Utrecht Medisch Centrum, het Diaconessenhuis en het Nationaal Hepatitis Centrum. Wethouder Everhardt was aanwezig bij deze bijeenkomst.

Campagne
De campagne heeft tot doel om de Chinese bevolking in Utrecht te  informeren over de gevolgen en oorzaken van hepatitis B en C, hoe een besmetting is te voorkomen en hoe de ziekte kan worden behandeld. Het testen van Chinezen op hepatitis B en C is hiervan een belangrijk onderdeel, omdat alleen via een bloedtest kan worden vastgesteld of iemand hepatitis B en/of C heeft.

Op zaterdag 5 maart worden de eerste gratis bloedtesten aangeboden aan de Chinese bevolking.Van 10.30 – 13.30 kan de Chinese bevolking zich laten testen bij de Stichting Algemene Chinese School Utrecht, Vondellaan 174 in Utrecht..

Gedurende de campagneperiode biedt de GG&GD Utrecht op diverse plaatsen gratis bloedtesten aan. In de campagne periode wordt voorlichting over hepatitis B gegeven bij Chinese verenigingen en buurthuizen en tijdens festiviteiten waar veel Chinese bezoekers verwacht worden. In diverse wijken waar veel Chinezen wonen, worden campagnefolders en posters uitgedeeld. De campagneperiode duurt tot en met mei 2011.

Wereldwijd groeiend gezondheidsprobleem
Hepatitis B is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem: er zijn meer dan 2 miljard mensen in aanraking geweest met het hepatitis B virus, waarvan 350 miljoen mensen chronisch drager zijn geworden. Ongeveer 170 miljoen mensen zijn geïnfecteerd met hepatitis C. Elk jaar sterven ongeveer 1 miljoen mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis B. Door vroege opsporing en behandeling kunnen de meeste van deze sterfgevallen worden voorkomen.

In Zuidoost Azie is ongeveer 8 tot 10 procent van de bevolking drager van het hepatitis B virus en 2 tot 10 procent van het hepatitis C virus. In China zijn maar liefst 170 miljoen mensen besmet. De kans dat Chinese Nederlanders een chronische hepatitis B of C infectie hebben is daarom groot, bijvoorbeeld door een besmetting in hun jeugd of tijdens een familiebezoek of vakantie in China.

In Utrecht  wonen naar schatting 2500 Chinezen, waarvan mogelijk 8 tot 10 procent drager is van dit zeer besmettelijke virus. Hepatitis C is minder besmettelijk maar wel net zo schadelijk en komt bij 2-10% van de Aziatische bevolking voor.

Eerder succesvol in Rotterdam en Den Haag

In 2009 en 2010 werd in Rotterdam en Den Haag door lokale instellingen en vertegenwoordigers van de doelgroep een hepatitis B campagne georganiseerd. Na het grote succes waarbij meer dan 2400 Chinezen zich