Strijd om Academische Jaarprijs 2011 van start

Array

Creatieve wetenschappers maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro om hun onderzoek op een vernieuwende en spannende manier aan een groot publiek te presenteren. Van 7 februari tot en met 4 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer van de Academische Jaarprijs 2011. Onderzoekers worden uitgedaagd om een origineel en pakkend communicatieplan te maken. www.academischejaarprijs.nl

Met de hoofdprijs van 100.000 euro krijgt één team van wetenschappers, promovendi en studenten de kans om het winnende voorstel te realiseren. Daarnaast dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciele onderzoeksinstituten.

Communicatiecollege
Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit krijgen de deelnemende teams een gastcollege communicatie aangeboden vol inspiratietips om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury – dit jaar onder voorzitterschap van Paul Schnabel – drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale op 26 oktober worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met de hoofdprijs om het communicatieplan uit te voeren.

Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar Team Lentink van Wageningen University.  De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt Team Lentink om extreem snelle kleurencamera’s aan te schaffen voor hun project ‘Vliegkunstenaars’. ‘Deze stellen wij beschikbaar zodat mensen hun eigen filmpjes in HD kunnen maken van vlieggedrag in de natuur. In plaats van mensen vertellen hoe geweldig wetenschap is, laten wij ze wetenschap beleven’, verduidelijkt teamcaptain David Lentink.

Jury
De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. De editie 2011 komt naast NRC Media, NWO en KNAW mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en NTR en sponsoren SNS REAAL fonds, Stichting Stadspartners Leiden en DDK.

De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door NRC Handelsblad, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen