Donorregistratie: weer kans gemist!

Array

Het bestaande donorregistratiesysteem blijft ongewijzigd. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Alweer een gemiste kans, de zoveelste, reageert Hartpatienten Nederland teleurgesteld.

Volgens de minister zou een ander registratiesysteem niet leiden tot meer donoren. Wij vinden een dergelijke opstelling van de minister onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Jaarlijks overlijden honderden mensen op een wachtlijst voor een orgaan, omdat er niet genoeg donoren zijn. Alle reden om het systeem aan te passen.

De minister heeft nog een tweede argument: zij vindt een ander systeem een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van mensen. Wij denken dat die zogenaamde inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht te rechtvaardigen is.

In Belgie, waar het “geen bezwaar systeem” geldig is, blijken wel degelijk meer organen beschikbaar. Vandaar dat Hartpatienten Nederland nog steeds van mening is dat het systeem veranderd dient te worden.

Al jaren is een meerderheid van de bevolking én van de Tweede Kamer voor een ander systeem, waarbij iedereen donor is tenzij anders aangegeven door de persoon in kwestie. En steeds weer steken de verschillende kabinetten daar een stokje voor.

Wij worden er langzaam maar zeker moedeloos van, en we weten dat mensen op de wachtlijsten er wanhopig door worden. We denken dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor wijziging van het donorregistratiesysteem is. Laat de kamer in deze dan ook eens een vuist maken!

Ondanks deze trieste beslissing blijven wij ons inzetten om mensen ertoe te bewegen zich vrijwillig aan te melden als donor. Ook blijven wij de succesvolle campagne  ‘Nederland zegt Ja’ steunen, promoten en aanbevelen.

Bron: Hartpatienten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen