IGZ verontrust over medicatieveiligheid thuiszorg

Uitzendkrachten die in de thuiszorg werken en geen verpleegkundige diploma’s hebben mogen geen medische taken verrichten zouden alleen huishoudelijk werk moeten doen
Maar in de praktijk blijken deze goedkope krachten ook verpleegkundige taken uit te moeten voeren terwijl ze geen diploma’s en geen ervaring hebben, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich grote zorgen over medicatieveiligheid in de thuiszorg.
Met de verborgen camera laat Eenvandaag zien dat een uitzendkracht ook verantwoordelijk wordt gemaakt voor de verstrekking van medicijnen en het assisteren bij zelfinjecties. Ook blijkt dat een zware verantwoordelijkheid als het boordelen van een alarmering op de schouders van de ongediplomeerde uitzendkracht rust.

In EenVandaag reageren de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de betrokken thuiszorgorganisatie, Zorggroep Charim, op de beelden.

Uitzendkrachten die in de thuiszorg werken en geen verpleegkundige diploma’s hebben mogen geen medische taken verrichten. Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Fleur Agema van de PVV had hierover vragen gesteld naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenrubriek EenVandaag die dinsdag uitgezonden wordt. EenVandaag maakte voor de uitzending opnames met een verborgen camera. Er werden onder meer opnames gemaakt bij Charim Thuiszorg in Veenendaal, Woudenberg en Zeist. Volgens Agema is het risico dat andere thuiszorgorganisaties dit voorbeeld gaan volgen, omdat uitzendkrachten goedkoper zijn dan geschoolde thuishulpen. De staatssecretaris is het met de PVV’er eens en kondigde aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal ingrijpen als zulke praktijken toch voorkomen.

Wie als uitzendkracht zonder verpleegkundige opleiding werkt in de thuiszorg zou huishoudelijk werk moeten doen. Maar in de praktijk blijken deze goedkope krachten ook verpleegkundige taken (zoals medicijnen verstrekken) uit te moeten voeren terwijl ze geen diploma’s en geen ervaring hebben, zo blijkt uit de reportage van EenVandaag.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwde in september 2010 al voor de medicatieveiligheid in verpleeghuizen en de thuiszorg. Door verkeerde toediening van medicijnen belanden jaarlijks 16.000 patienten onnodig in het ziekenhuis.

Voor het onderzoek van de Inspectie werden 49 thuiszorgorganisaties onderzocht. In alle gevallen concludeerde de Inspectie in september vorig jaar al dat de medicatieveiligheid ‘slecht was gewaarborgd’. Bij alle instellingen waren er hoge tot zeer hoge risico’s voor de ouderen die de medicijnen innemen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen