IGZ verontrust over medicatieveiligheid thuiszorg
Uitzendkrachten die in de thuiszorg werken en geen verpleegkundige diploma’s hebben mogen geen medische taken verrichten zouden alleen huishoudelijk werk moeten doen
Maar in de praktijk blijken deze goedkope krachten ook verpleegkundige taken uit te moeten voeren terwijl ze geen diploma’s en geen ervaring hebben, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich grote zorgen over medicatieveiligheid in de thuiszorg.
Met de verborgen camera laat Eenvandaag zien dat een uitzendkracht ook verantwoordelijk wordt gemaakt voor de verstrekking van medicijnen en het assisteren bij zelfinjecties. Ook blijkt dat een zware verantwoordelijkheid als het boordelen van een alarmering op de schouders van de ongediplomeerde uitzendkracht rust.
In EenVandaag reageren de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de betrokken thuiszorgorganisatie, Zorggroep Charim, op de beelden.
Uitzendkrachten die in de thuiszorg werken en geen verpleegkundige diploma’s hebben mogen geen medische taken verrichten. Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Fleur Agema van de PVV had hierover vragen gesteld naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenrubriek EenVandaag die dinsdag uitgezonden wordt. EenVandaag maakte voor de uitzending opnames met een verborgen camera. Er werden onder meer opnames gemaakt bij Charim Thuiszorg in Veenendaal, Woudenberg en Zeist. Volgens Agema is het risico dat andere thuiszorgorganisaties dit voorbeeld gaan volgen, omdat uitzendkrachten goedkoper zijn dan geschoolde thuishulpen. De staatssecretaris is het met de PVV’er eens en kondigde aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zal ingrijpen als zulke praktijken toch voorkomen.
Wie als uitzendkracht zonder verpleegkundige opleiding werkt in de thuiszorg zou huishoudelijk werk moeten doen. Maar in de praktijk blijken deze goedkope krachten ook verpleegkundige taken (zoals medicijnen verstrekken) uit te moeten voeren terwijl ze geen diploma’s en geen ervaring hebben, zo blijkt uit de reportage van EenVandaag.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwde in september 2010 al voor de medicatieveiligheid in verpleeghuizen en de thuiszorg. Door verkeerde toediening van medicijnen belanden jaarlijks 16.000 patienten onnodig in het ziekenhuis.
Voor het onderzoek van de Inspectie werden 49 thuiszorgorganisaties onderzocht. In alle gevallen concludeerde de Inspectie in september vorig jaar al dat de medicatieveiligheid ‘slecht was gewaarborgd’. Bij alle instellingen waren er hoge tot zeer hoge risico’s voor de ouderen die de medicijnen innemen.