Kosten AWBZ worden onbeheersbaar

Array

De kosten van langdurige zorg zullen de komende decennia gigantisch oplopen en daarmee onbeheersbaar worden. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Oudminister Ab Klink en econoom Lans Bovenberg behoren tot de auteurs.

In de studie worden de zorguitgaven internationaal vergeleken. Daaruit blijkt dat Nederland nu al het meeste besteedt van de EU aan langdurige zorg, terwijl de echte vergrijzing bij ons nog moet komen. Terwijl in Duitsland de kosten voor langdurige zorg oplopen van 1,0 procent van het bruto binnenlands product in 2010 tot 2,4 procent in 2060, stijgen de kosten in Nederland van 3,5 naar 8,1 procent.

De onderzoekers constateren dat in andere Europese landen veel meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf wordt gelegd. In Griekenland en Spanje speelt de familie een grote rol, in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italie en Frankrijk krijgen mensen een budget dat ze zelf mogen aanvullen.

Bron: Trouw

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen