Voorkomen van terugkeer dikke darmkanker

Chirurg Koop Bosscha geeft op 15 februari a.s. aan iedereen die geïnteresseerd is uitleg over de EnRoute+ studie die door het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het UMC Leiden is gestart. In deze studie staat de vraag centraal waarom dikke darmkanker bij sommige mensen weer terugkeert. Het vermoeden is dat dit komt door de wijze waarop het lymfeklierweefsel nu wordt onderzocht op uitzaaiingen. Bij de standaard technieken die nu worden gebruikt, worden kleine uitzaaiingen gemist.

Als een patient geopereerd wordt in verband met darmkanker wordt er ook vetweefsel rondom de tumor in de darm verwijderd. In dat weefsel zitten lymfeklieren. Deze worden na de operatie door de patholoog beoordeeld om te kijken of er sprake is van lymfeklieruitzaaiingen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat met de huidig manier van pathologische onderzoek van deze lymfeklieren de kans bestaat dat niet alle uitzaaiingen worden gevonden. Mogelijk krijgen daardoor te weinig patienten chemotherapie. In de EnRoute+ studie wordt met een aanvullende techniek naar de lymfeklieren gekeken zodat ook kleine uitzaaiingen worden ontdekt.

Samenwerking Japanse firma
Chirurg Koop Bosscha gaat tijdens de publiekslezing in op wat deze aanvullende techniek precies inhoudt en wat dit kan betekenen voor de behandeling van patienten met dikke darmkanker. Ook licht hij de samenwerking met een Japanse firma toe waardoor nog een andere techniek is geïntroduceerd om naar de lymfeklieren te kijken. Wat deze Japanse techniek betreft, werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met Ziekenhuis Bernhoven.

Nieuwste ontwikkelingen
De publiekslezingen in de serie Dokter op Dinsdag zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na een inleiding van ongeveer 20 minuten gaat het publiek onder leiding van een ervaren gespreksleider met elkaar en de spreker in gesprek over het onderwerp. Het publiek kan vragen stellen en krijgt op die manier een boeiend kijkje in de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. De lezingen worden gehouden van 19:00 tot 20:00 uur op de locatie Groot Ziekengasthuis, Tolbrugstraat 11, ’s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 bij het meeting point bij de receptie door de gespreksleider opgehaald.

Recente artikelen