Wegkapen donororganen door Nederlanders?

Array

Antwoorden van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. drs. E.I. Schippers, op kamervragen over wegkapen donororganen door Nederlanders
1 Kunt u aangeven hoeveel Nederlanders het afgelopen jaar in Belgie een Belgisch orgaan getransplanteerd hebben gekregen?
2 Kunt u aangeven om welke organen het hierbij ging?

Antwoord 1 en 2:  Eurotransplant registreert geen nationaliteit, maar registreert uit welk land donoren en ontvangers afkomstig zijn. De cijfers die Eurotransplant over 2010 beschikbaar heeft, zijn voorlopige cijfers, de mogelijkheid bestaat dus dat die nog veranderen. In 2010 zijn 28 in Nederland woonachtige patienten in Belgische centra getransplanteerd. Vier Keer werd een hart getransplanteerd, twaalf keer een lever, twee keer een nier in combinatie met een lever, twee keer een long, zeven keer een nier en een keer een nier in combinatie met een pancreas. Daartegenover staat dat in 2010 twee uit Nederland afkomstige personen in Belgie donor zijn geworden, zij hebben zes organen afgestaan. Er zijn geen uit Belgie afkomstige personen in Nederland donor geworden.

3 Wat was de reden dat deze Nederlandse patienten in Belgie deze o rganen getransplanteerd hebben gekregen?
In de Europese Unie kunnen patienten op basis van vrij verkeersjurisprudentie medische zorg in een andere lidstaat gebruiken. De reden waarom deze uit Nederland afkomstige patienten een orgaan getransplanteerd hebben gekregen in Belgie is dat zij ervoor hebben gekozen om in Belgie te worden behandeld. De keuze kan zijn ingegeven door het grotere aanbod aan organen in Belgie, maar kan ook een geografische achtergrond hebben. Inwoners van de grensstreken richten zich vaak op voorzieningen die dichtbij zijn, ook wanneer die voorzieningen zich over de grens bevinden.

4 Waren deze organen ten tijde van de transplantatie niet in Nederland beschikbaar?
Dat is mij niet bekend, deze patienten stonden in Belgie op een wachtlijst. Of zij in Nederland, wanneer zij daar op een wachtlijst hadden gestaan, op hetzelfde moment getransplanteerd hadden kunnen worden hangt af van vele omstandigheden zoals de mate van urgentie, de plek op de wachtlijst en het specifieke aanbod van organen in Nederland op dat moment. Je kunt immers niet elk orgaan bij iedereen transplanteren, er moet wel sprake zijn van een match.

5 Stonden deze Nederlandse patienten ook op een Nederlandse wachtlijst?
Nee, binnen Eurotransplant kun je maar in één land op de wachtlijst staan. Sta je in Belgie op de wachtlijst, dan kun je niet ook in Nederland op de wachtlijst staan. Daarnaast wil ik nogmaals aangeven dat de nationaliteit van de patienten op de wachtlijst bij Eurotransplant niet bekend is, alleen waar de betreffende patient woont. Het zou dus ook nog zo kunnen zijn dat het in Nederland woonachtige Belgen betreft die in Belgie op een wachtlijst stonden.

6 Hoeveel van de behandelde Nederlandse patienten gebruikten ook andere Belgische zorg omdat zij in de grensstreek woonachtig zijn?
Van de 28 transplantaties die in 2010 bij uit Nederland afkomstige patienten werden uitgevoerd zijn 17 transplantaties uitgevoerd bij personen die woonachtig zijn in de grensstreek met Belgie en werden 11 transplantaties uitgevoerd bij personen die niet in de grensstreek wonen. Onder de grensstreek met Belgie wordt verstaan: Zeeuws Vlaanderen, Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland, NoordBrabant en Limburg onder de denkbeeldige lijn Roosendaal, Tilburg, Eindhoven en Weert.

Volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zijn de lasten van grensoverschrijdende zorg in de afgelopen vijf kwartalen met 39,4 procent gestegen. Verzekerden kiezen, mede door de werelddekking van de Zvw, dus steeds vaker voor behandelingen in het buitenland. Inwoners van de grensstreken richten zich op medische voorzieningen in de buurt.

7 Kunt u aangeven of deze patienten door Eurotransplant als Nederlanders of Belgen worden gerekend? Eurtransplant “rekent” niet in nationaliteiten. De patienten worden gerekend als patienten van een Belgisch centrum op de Belgische wachtlijst.

8 Kunt u aangeven of er ook Belgische patienten waren die op dat moment wachtten op een van deze beschikbare organen?
Antwoord 8 en 9: Het is wel aannemelijk dat er ook Belgisch patienten waren die wachtten op een orgaantransplantatie. Of zij langer hebben moeten wachten en ook in aanmerking zouden zijn gekomen voor dat specifieke orgaan in plaats van een uit Nederland afkomstige patient hangt af van de mate van urgentie en de match tussen donor en ontvanger. De uit Nederland afkomstige ontvanger in het Belgische centrum was volgens allocatieregels van Eurotransplant op dat moment de meest geschikte patient in Belgie voor het beschikbare orgaan.

10 Wat is uw reactie op de stelling van professor Vanhaecke dat door een aanpassing van de Nederlandse wet het aantal Nederlandse donoren meer in overeenstemming kan worden gebracht met het aantal Belgische donoren?
Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik naar de antwoorden op de eerder door het lid Dijkstra gestelde vragen over het bericht dat het ADR-systeem leidt tot meer orgaandonoren (2010Z19392)

11 Was Nederland in het afgelopen jaar een nettodonateur van organen aan Eurotransplant? Zo ja, welke organen werden “geexporteerd” en welke “geïmporteerd”?
Binnen Eurotransplant wordt er gestreefd naar een redelijk evenwicht tussen de deelnemende landen. In 2010 werden er door Nederland evenveel organen geïmporteerd als geexporteerd.

12 Voert u gesprekken met Eurotransplant over het aantal Nederlanders dat organen uit het buitenland ontvangt en het aantal Nederlandse organen dat naar het buitenland wordt “geexporteerd”? Zo ja, wat is de inhoud van deze gesprekken?
13 Heeft Eurotransplant u geadviseerd over hoe er meer Nederlandse organen beschikbaar zouden kunnen komen? Zo ja, hoe luidde dit advies?
Antwoord 12 en 13: Eurotransplant verricht zijn werkzaamheden voor Nederland in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De NTS is een zelfstandig bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor de toewijzing van organen. Mijn invloed op en verantwoordelijkheid voor de NTS in haar hoedanigheid als ZBO beperkt zich tot het door de NTS gehanteerde systeem voor de toewijzing van organen. Wanneer zou blijken dat het door NTS gehanteerde systeem voor orgaanuitwisseling met andere landen niet goed zou functioneren zou dat voor mij reden zijn om daarover met NTS en Eurotransplant in overleg te treden.

Daarvan is, zoals ook blijkt uit het antwoord op vraag 11, geen sprake. Noch de NTS, noch Eurotransplant is een officieel adviesorgaan van mijn departement. De NTS maakt wel deel uit van de Coördinatiegroep Orgaandonatie en heeft in dat verband in 2008 geadviseerd om het ADR-systeem in te voeren. Mijn standpunt ten aanzien van invoering van het ADR-systeem gaf ik u reeds in stand van zakenbrief die ik u onlangs toezond en in de antwoorden op eerdere vragen van het lid Dijkstra over het bericht dat het ADR-systeem leidt tot meer orgaandonoren (2010Z19392).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen