Consumentenbond: toezicht internetpillen onder de maat

Array

Gezondheidsrisico’s bij online medicijnen bestellen
Nederlandse consumenten moeten beter beschermd worden tegen het kopen van receptgeneesmiddelen zonder recept via internet. Het toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is volgens de Consumentenbond ver onder de maat. Consumenten die deze pillen bestellen en slikken, lopen grote gezondheidsrisico’s. De Consumentenbond bestelde 17 keer receptgeneesmiddelen zoals viagra via verschillende Nederlandstalige internetsites zonder tussenkomst van een apotheker of arts. Ondanks het ontbreken van een recept, werden 15 bestellingen geleverd.

De receptgeneesmiddelen die consumenten via internet kopen, komen voornamelijk uit het buitenland. Consumenten weten niet van wie ze de pillen kopen en wat er in zit. Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2009 bleek dat bij één derde van de bestelde pillen de werkzame stof sterk afweek. Ook waren de pillen vervuild met stoffen die er niet in thuishoren. Patienten moeten op de echtheid en de correcte werking van hun medicijnen moeten kunnen vertrouwen”, aldus CDA Europarlementarier Esther de Lange over het akkoord dat het Europees Parlement bereikt heeft met de Raad over vervalste medicijnen in de EU. De Lange: “Patienten moeten absolute zekerheid hebben over de veiligheid van hun medicijnen. Europa stelt met deze wetgeving eisen aan alle geneesmiddelen op de Europese markt om onze patienten te beschermen. De gezondheid van Europese burgers mag niet in gevaar komen, omdat vervalste medicijnen in omloop zijn.” Komende week zal het Europees Parlement het akkoord met de Raad waarschijnlijk goedkeuren tijdens de plenaire sessie in Straatsburg. Dinsdag 15 februari, 16:00.

Aanleiding om opnieuw de internetpillen onder de loep te nemen is de lakse houding van de IGZ na het eerdere onderzoek van de Consumentenbond. De bond ontving toen via internet receptgeneesmiddelen zonder dat daarvoor een recept was verstrekt. Dit is diverse malen bij de IGZ aangekaart, maar er is niets mee gedaan. Ook nu kreeg de bond pakketjes uit zowel het buitenland als Nederland. ‘Ongelooflijk’, zegt Bart Combée, ‘door het slappe toezicht van de IGZ gooien consumenten hun gezondheid in de waagschaal. De pillen die consumenten bestellen, kunnen giftig zijn met alle gevolgen van dien. We roepen de IGZ op haar verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan deze gevaarlijke praktijken’.

Ook het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor de gevaren van het bestellen van medicijnen via internet zonder recept. Op de site www.internetpillen.nl leest u meer over de overheidscampagne die het ministerie in november startte. Meer informatie over het onderzoek van de Consumentenbond leest u op www.consumentenbond.nl/medicijnenaanschaffen en in de Gezondgids van februari/maart.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen