GGD West-Brabant verhoogt productiviteit met planmethodiek van MCH+

Array

GGD West-Brabant en MCH+ B.V. hebben gezamenlijk een nieuwe planmethodiek ontwikkeld om de inzet van medewerkers in de integrale Jeugd-gezondheidszorg sterk te verbeteren. De nieuwe methodiek bestaat uit nieuwe werkprocessen en -procedures en nieuwe software, die door MCH+ B.V. uit Leiden is ontwikkeld.

Annemieke van de Zijden, Sectormanager Gezondheidsinterventie en Zorg GGD West-Brabant, legt uit: “ De planning van schoolartsen, verpleegkundigen en assistenten voor de schoolbezoeken verliep in het verleden chaotisch omdat er geen overzicht was. De planners hadden geen zicht op de activiteiten die ze moesten inplannen en welke medewerkers daarvoor beschikbaar waren. Bovendien verliep de communicatie tussen de planners en medewerkers moeizaam.”

Deze situatie was voor alle betrokkenen frustrerend, vult Charlotte van Kalmthout, projectleider  en manager Centrale Planning J&G bij GGD West-Brabant aan: Afspraken werden dubbel of niet gepland, schoolartsen kwamen regelmatig op de verkeerde school opdraven en erger nog: er verdwenen kinderen uit beeld. Wij hebben toen een aparte task-force opgericht met als doel de planprocessen te verbeteren. Naast een herdefinitie van de werkprocessen en
-procedures is ondersteunende software essentieel. Echt goed plannen kan tegenwoordig niet meer zonder computer. Na een selectieprocedure hebben wij voor MCH+ gekozen, een innovatief bedrijf met enthousiaste mensen die daadwerkelijk meedenken.”

Sinds een klein jaar werkt GGD West-Brabant met het Careware+ systeem van MCH+. Tot grote tevredenheid, zo stelt Annemieke van de Zijden vast. “Careware+ biedt ons inzicht in de actuele werkvoorraad en overzicht op de beschikbare capaciteit bij de medewerkers. Bovendien kunnen we nu eindelijk de ruim 400 (school)locaties waar wij moeten werken centraal beheren. Medewerkers kunnen hun agenda via internet bekijken en hun activiteiten ter plekke registreren. Dit geeft niet alleen rust, we plukken er nu ook de vruchten van. Onze productiviteit is sindsdien met 5% gestegen. De tijd om een planning te realiseren is met 20% afgenomen, terwijl de kwaliteit van de planning is verbeterd.”

Hereward Burgers, directeur van de MCH+, is trots op dit resultaat: “GGD West-Brabant is met recht een koploper binnen de GGD-instellingen van Nederland. Zij kijken verder dan het kind en het Digitaal Dossier JGZ en betrekken actief medewerkers en organisatorische aspecten om tot een betere planning te komen. De ondersteuning van onze software sluit daar naadloos bij aan en dat maakt het succes compleet.”

GGD West-Brabant en MCH+ zullen de resultaten van de stijging in productiviteit nader uitwerken in een white paper die aan GGD-instellingen ter beschikking wordt gesteld.

Over GGD West-Brabant

De GGD West-Brabant werkt voor 18 gemeenten met in totaal 680.000 inwoners aan een betere openbare gezondheidszorg. Bij GGD West-Brabant werken 450 medewerkers. De taken van de GGD West-Brabant zijn verdeeld in drie sectoren (Gezondheidsinterventie- en zorg, Gezondheidsonderzoek en -beleid en Bedrijfsvoering) en ondergebracht in zes verschillende programma’s:

  • Jeugd en Gezin: Extern gericht op clienten en doelgroepen in de samenleving. Voorbereid op de toekomstige ontwikkeling rondom Integrale Jeugdzorg; 0-19 jarigen.
  • Gezonde en Veilige Leefomgeving: Extern gericht op clienten en doelgroepen in de samenleving.
  • Kwetsbare groepen (WMO): Extern gericht op clienten en doelgroepen in de samenleving.
  • Preventie van Infectieziekten: Extern gericht op clienten en doelgroepen in de samenleving.
  • Lokaal Gezondheidsbeleid: Extern gericht op gemeenten.
  • Beleid, Kennis en Innovatie: Intern gericht op bestuur en directie en ondersteunend en faciliterend naar de inhoudelijke programma’s.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen