Griepbestrijding niet direct starten bij begin uitbraak

Array

Het is beter om maatregelen die de impact van een griepepidemie moeten beperken, niet onmiddellijk te nemen als de eerste griepgevallen zich voordoen. Enkele weken wachten lijkt een betere optie, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Imperial College London waarin griepepidemieen zijn gesimuleerd met een wiskundig model. Het onderzoek verschijnt vandaag om 23.00 uur in het online tijdschrift PLoS Computational Biology.

In 2009 werd de wereld opgeschrikt door de Mexicaanse H1N1-influenza. Als zich een dergelijke snelgroeiende uitbraak van een infectieziekte voordoet, zijn er niet onmiddellijk beschermende vaccins beschikbaar. Om de tijd tot vaccinontwikkeling te overbruggen, kunnen overheden diverse maatregelen overwegen die contacten tussen mensen verminderen en daarmee de overdracht van de ziekte remmen. Voorbeelden zijn het sluiten van scholen en publieke gebouwen, en beperking van (openbaar) vervoer. Het is echter economisch en maatschappelijk niet wenselijk deze maatregelen lang in stand te houden. Influenzadraaiboeken van de VS noemen zelfs een expliciete maximumduur van 12 weken
Wiskundige modellen
Dr. Don Klinkenberg, theoretisch epidemioloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht: “We hebben samen met het Imperial College London met wiskundige modellen het effect van kortlopende interventies bestudeerd. Daarin is gekeken naar het totaal aantal gevallen, de piek van de epidemie om topdrukte in de gezondheidszorg te beperken, en de economische en maatschappelijke impact. Een specifiek scenario is een twaalfweekse interventie met als randvoorwaarde dat het aantal griepgevallen lager blijft dan een vooraf gesteld doel. Zo’n doel zou het aantal beschikbare doses antivirale geneesmiddelen kunnen zijn. Volgens de resultaten is een interventie die enkele weken na aanvang van de epidemie start, vaak effectiever dan interventie die direct begint. Dit geldt zowel bij minimaliseren van de piek van de epidemie, als bij minimaliseren van de maatschappelijke impact.”

Nationale draaiboeken
“De nationale draaiboeken voor pandemieen bevatten vele beleidsopties, maar een duidelijke beschrijving van de doelen ontbreekt. Verschillende doelen kunnen elkaar in de weg zitten, dus het is essentieel om prioriteiten te stellen”, aldus Klinkenberg. “Epidemieen zijn dynamisch. Als je ingrijpt, verander je die dynamiek, en het gevolg is vaak niet intuïtief te voorspellen. Door met wiskundige modellen het effect van bestrijding te simuleren, kunnen we toch de gevolgen beter begrijpen.”
Het is belangrijk de dynamische patronen te begrijpen bij het ontwikkelen van optimale bestrijdingsstrategieen. Dat geldt in het bijzonder voor influenza epidemieen, die zich voordoen op een snelle tijdschaal van weken en maanden, in plaats van jaren.
Bron: UMCU
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen