Nieuwe CQ-index Ziekenhuizen succesvol voor Santeon ziekenhuizen en zorgverzekeraars

Array

Voor het eerst in Nederland heeft een groep ziekenhuizen een patientervaringsonderzoek – de CQ-I (Consumer Quality Index) – samen met zorgverzekeraars uitgevoerd, gesteund door de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF). Zorgverzekeraars voeren al tweejaarlijks een papieren variant van de CQ-index uit, maar alleen bij een beperkte groep klinische patienten. Met deze nieuwe index kunnen de zes Santeon ziekenhuizen op eenduidige wijze hun kwaliteit, op ziekenhuis- , specialisme-, diagnose- én DBC-niveau, vanuit het perspectief van de patient in kaart brengen. Dit  jaar kunnen ook andere ziekenhuizen zich aansluiten bij deze meting.

In de eerste onderzoeksronde zijn meer dan 60.000 patienten uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek, ruim 20 procent daarvan heeft de vragenlijst ingevuld. Patienten geven de Santeon ziekenhuizen gemiddeld een acht. Zij waarderen vooral de deskundigheid van de artsen, de communicatie met verpleegkundigen en artsen, de uitleg bij behandeling en het pijnbeleid. Ook leverde het nuttige informatie op om de zorg te verbeteren. Zoals op het gebied  van opname en ontslag, communicatie over de medicatie en de voorzieningen op de polikliniek. Ziekenhuizen kunnen tevens de informatie gebruiken voor onderlinge vergelijking én van elkaar te leren. Zorgverzekeraars en patientenverenigingen ondersteunen dit initiatief aangezien de ziekenhuizen patienten en zorgverzekeraars kunnen laten zien of en hoe patienten tevreden zijn.

Aansluiten andere ziekenhuizen
“Na deze proefronde gaan de Santeon ziekenhuizen dit onderzoek voortaan twee keer per jaar uitvoeren. Hiermee worden we gestimuleerd om onze zorg te blijven verbeteren. Patienten kunnen straks de informatie op onze websites lezen en betrekken bij het maken van een keuze in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden. We hopen dat in de loop van 2011 andere ziekenhuizen zich aansluiten bij de CQI-Ziekenhuizen. Zo kunnen meer ziekenhuizen hun kwaliteit van zorg met elkaar vergelijken”; aldus Dr. Douwe J. Hemrika, voorzitter Raad van Bestuur Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en bestuursvoorzitter Santeon.

Voordelen CQI-Ziekenhuizen
Zorgverzekeraars voeren al tweejaarlijks een papieren variant van de CQ-index uit, maar alleen bij een beperkte groep klinische patienten. Als Santeon ziekenhuizen kunnen we nu structureel de klinische én poliklinische ervaringen van een grote groep patienten meten: voor het hele ziekenhuis, op locatieniveau en op specialisme-, (hoofd)diagnose- én DBC-niveau . Op al deze punten kunnen we de ziekenhuizen met elkaar vergelijken. De resultaten zijn direct online inzichtelijk in tegenstelling tot de ‘oude’ papieren CQ-index waarvan de gegevens pas laat beschikbaar waren, waardoor vaak verouderd. Vanaf het voorjaar gebruiken we de nieuwe CQI-Ziekenhuizen vragenlijsten, dit zijn korte gevalideerde vragenlijsten voor polikliniekbezoek en opname..

Transparantie in de zorg
Tot op heden was het onderling vergelijken van ziekenhuizen lastig doordat ziekenhuizen, zorgverzekeraars, vergelijkingswebsites en patientenorganisaties ervaringen van patienten meten met verschillende methoden. Daarom hebben Santeon en Stichting Miletus – een samenwerkingsverband van zorgverzekeraars voor het meten van ervaringen van patienten in de zorg – besloten te starten met deze nieuwe CQ-index. Dit initiatief wordt ondersteund door de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie. De online rapportagetool is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksbureau Mediquest en de methodiek en vragenlijsten zijn goedgekeurd door het Centrum Klantervaring Zorg (CKZ).

Bron: www.santeon.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen