Speciaal epilepsieonderwijs dreigt te verdwijnen

Array

Leerlingen met epilepsie de dupe van geplande bezuinigingen
De geplande bezuinigingen in het onderwijs dreigen nu een zeer kwetsbare groep onredelijk hard te treffen: kinderen met epilepsie die extra ondersteuning nodig hebben. De twee scholen voor kinderen met epilepsie in ons land zullen als de bezuinigingsplannen doorgaan hun deuren moeten sluiten. Ook de extra ondersteuning aan kinderen met epilepsie in het regulier onderwijs zal dan verdwijnen. Met alle gevolgen van dien. De Epilepsie Vereniging Nederland, het Nationaal Epilepsie Fonds, ouders en begeleiders en leerkrachten van de scholen slaan de handen ineen om dit drama te voorkomen.

Waar mogelijk volgen kinderen met epilepsie regulier onderwijs, sommigen dankzij extra begeleiding. Deze extra begeleiding is van cruciaal belang voor ruim duizend kinderen met epilepsie. Sommige kinderen met epilepsie kunnen helaas niet deelnemen aan het regulier onderwijs. Meestal hebben deze kinderen naast epilepsie een beperking of andere bijkomende problematiek. Dan bieden de epilepsiescholen passend onderwijs. Ons land kent twee scholen voor kinderen met epilepsie: De Waterlelie bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) in Heemstede en De Berkenschutse bij epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Heeze. Kinderen met epilepsie krijgen hier onderwijs dat aansluit bij hun mogelijkheden en ze worden in hun ontwikkeling begeleid.

Epilepsie is een van de weinige aandoeningen waarvoor twee speciale scholen bestaan. Dit geldt verder alleen voor kinderen die blind zijn en kinderen die doof zijn. Maar dit aangepaste onderwijs is er ook voor kinderen met epilepsie niet voor niets: het sluit aan bij de specifieke en vaak meervoudige problematiek van deze kinderen. Door de jaren heen is er een goed aanbod opgebouwd. Dit functioneert en is getoetst.

Doorvoeren van deze bezuiniging betekent nu dat extra ondersteuning in het regulier onderwijs komt te vervallen en de scholen ophouden te bestaan. En dit geeft niet alleen op korte termijn problemen voor kinderen met epilepsie. Het betekent dat deze kinderen ook op langere termijn minder kansen krijgen om ondanks hun aandoening hun leven zo zelfstandig mogelijk vorm te geven. De epilepsieorganisaties zullen de komende dagen op verschillende manieren aandacht voor deze maatregel vragen onder meer door gesprekken met politieke vertegenwoordigers en een petitie. Dit alles met maar één doel: passend onderwijs voor kinderen met epilepsie behouden.

Bron: Epilepsiefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen