Bouwen aan gezondheid

Array

Leefstijlbegeleiding verlaagt het risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouw. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Iris Groeneveld.
Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door het verbeteren van leefstijl, zoals gezonder eten, bewegen en stoppen met roken, kan dit risico worden verlaagd. In opdracht van Arbouw voerde Groeneveld met VUmc-collega’s een onderzoek uit in de bouw bij meer dan 800 mannelijke werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit grote onderzoek werd het effect van het gebruikelijke korte leefstijladvies vergeleken met het effect van maximaal zeven een-op-een-gesprekken in de vorm van `motiverende gespreksvoering’. De leefstijlgesprekken vonden afwisselend plaats op de arbodienst en telefonisch. Tijdens deze gesprekken konden werknemers hun motivatie, belemmeringen, wensen en mogelijkheden wat betreft leefstijlverandering bespreken met een arboverpleegkundige of bedrijfsarts, die hen vervolgens hielp een persoonlijk plan te maken voor het verbeteren van leefstijl.

Zowel direct na afloop van de serie leefstijlgesprekken als na een jaar aten werknemers die de leefstijlbegeleiding hadden gekregen significant minder snacks, waren ze gemiddeld twee kilo afgevallen en hadden ze een verbeterd cholesterolgehalte in vergelijking met werknemers uit de controlegroep. Deze nieuwe methode van persoonlijke leefstijlbegeleiding op de arbodienst kan dus leiden tot verlaging van het risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouwnijverheid. Groeneveld raadt aan om arboprofessionals te trainen in deze methode van leefstijlbegeleiding, zodat deze kan worden aangeboden aan alle werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De leefstijlbegeleiding is op korte termijn duurder dan de gebruikelijke zorg. Echter, als werknemers in staat zijn hun leefstijlverandering vol te houden, is het aannemelijk dat de leefstijlbegeleiding leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Startdatum: 18-02-2011
Tijd: 11.45
Locatie: Aula
Titel: Health under Construction. A lifestyle intervention for construction workers at risk for cardiovascular disease
Spreker: I.F. Groeneveld
Promotor: prof.dr. W. van Mechelen prof.dr. A.J. van der Beek
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen