Vergoeding voor AmBisome® via beleidsregel ‘Dure Geneesmiddelen’

Array

Op 8 februari jl. heeft de NZa besloten het middel AmBisome® (generieke naam: liposomaal amfotericine B) tegen invasieve schimmelinfecties, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2010 op de beleidsregel ‘Dure Geneesmiddelen’ te plaatsen. Daardoor krijgen ziekenhuizen 80% van de kosten gecompenseerd door de zorgverzekeraar. Deze opname betreft de behandeling van vermoede of bewezen invasieve Aspergillus infecties alsmede de behandeling van invasieve zygomycose*.

Met de opname van liposomaal amfotericine B op de lijst ‘Dure Geneesmiddelen’ zijn financiele belemmeringen voor het gebruik van AmBisome® weggenomen. Ziekenhuizen krijgen 80% van de kosten gecompenseerd door de zorgverzekeraar indien AmBisome® voor de betreffende indicatie is ingezet.

AmBisome® is amfotericine B verpakt in liposomen. Deze liposomen verplaatsen zich via de bloedbaan naar de schimmelinfectie. Daar hechten ze zich selectief aan de celwand van de schimmels. Amfotericine B maakt gaten in de celwand van de schimmel, die daardoor wordt vernietigd.

Bij 5 tot 10% van de patienten met acute leukemie en tot 40% van de patienten met allogene hematopoetische stamceltransplantatie komt invasieve aspergillose voor . Door de behandeling van dit primaire probleem is de afweer van deze patienten vaak ernstig verzwakt, waardoor schimmels letterlijk een kans krijgen om het lichaam aan te vallen.
Invasieve aspergillose leidt tot een hoge mortaliteit (tussen de 50% en 80%, afhankelijk van de onderliggende aandoening). Invasieve zygomycose komt in toenemende mate voor. Zonder therapie nadert de mortaliteit de 100%.

AmBisome® is onderzocht in meerdere prospectieve gerandomiseerde onderzoeken. De AmBiload studie, waarin patienten met vermoedelijke en bewezen aspergillose werden behandeld, liet zien dat 3 mg/kg/dag een goede dosis is tegen invasieve aspergillose en dat 72% van de patienten na 12 weken nog in leven was .

* AmBisome is in Nederland geregistreerd voor de behandeling van ernstige systemische mycosen veroorzaakt door Candida albicans of Aspergillus spp. In Nederland is AmBisome niet officieel geregistreerd voor de behandeling van Zygomycose..

Over Gilead Sciences
Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve geneesmiddelen ontwikkelt en op de markt brengt in therapeutische gebieden waar een dringende medische noodzaak tot innovatie bestaat. Het is Gilead’s missie patienten die lijden aan een levensbedreigende ziekte te helpen. Ons statement daarbij is: ‘Advancing therapeutics, improving lives’. Dit komt tot uiting in onze research en samenwerking op het gebied van ziekten waar een duidelijke overlevingswinst kan worden behaald. Het hoofdkantoor van Gilead Sciences staat in Foster City, California, USA. Wij hebben vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Australie.
Website www.gilead.com.

Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer +32 240 13570 (Bart van den Daele, apotheker).
101109/074

Recente artikelen