Bevallen met minder medicijnen

Array

Op donderdag 10 februari werden de beste studies op het gebied van verloskunde gepresenteerd op het congres van de Society for Maternal-Fetal Medicine in San Fransisco. Twee Nederlandse onderzoeken staan in de top 5: de APOSTEL-II studie, gecoördineerd vanuit het UMC St Radboud en de PROBAAT-studie, gecoördineerd vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Uitkomst van de APOSTEL-II studie was dat het geen zin heeft om patienten met dreigende vroeggeboorte langer dan 48 uur te behandelen met weeenremmers.
De PROBAAT-studie wees uit dat een ballonkatheter te verkiezen is boven medicijnen (prostaglandines) om de baarmoedermond versneld te laten rijpen wanneer inleiding van de bevalling noodzakelijk is.

Verloskundig Consortium
De onderzoeken werden uitgevoerd door het Verloskundig Consortium, een samenwerkingsverband van gynaecologen uit acht Universitair Medische Centra en meer dan zestig andere ziekenhuizen. Dit consortium werd in 2003 opgezet om grote wetenschappelijke studies te kunnen uitvoeren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen