Drinkende jeugd strenger aangepakt

Array

Alcohol drinken op straat en in publieke plaatsen zoals stations, winkelcentra, warenhuizen en cafés, wordt strafbaar voor jongeren onder 16 jaar.

Het kabinet wil hiermee het alcoholgebruik onder jongeren strenger aanpakken. Dit staat in een wijzigingsvoorstel van de Drank- en Horecawet van de ministers Schippers (VWS) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel konden jongeren alleen op de openbare weg een boete krijgen als zij drank bij zich hebben. Met de wijziging wil het kabinet jongeren zelf verantwoordelijker maken voor het naleven van de leeftijdsgrens in bijvoorbeeld cafés en supermarkten.
Handhaving leeftijdsgrenzen
Om de huidige leeftijdsgrenzen beter te kunnen handhaven, neemt het kabinet onder meer de volgende maatregelen:

  • Het kabinet schrapt het eerder aangekondigde voorstel dat gemeenten kunnen experimenteren met verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar voor het kopen van zwakalcoholhoudende drank.
  • De gemeenten gaan voortaan toezicht houden op de naleving van de Drank- en Horecawet. Nu is de Voedsel- en Warenautoriteit hiervoor verantwoordelijk.
  • Burgemeesters kunnen maatregelen nemen als supermarkten 3 keer binnen 1 jaar alcohol hebben verkocht aan jongeren onder de 16 jaar.

Vergunningstelsel
De vereenvoudiging van het vergunningstelsel blijft in het wetsvoorstel staan. Als ondernemers een nieuwe leidinggevende hebben, hoeven zij voortaan geen nieuwe Drank- en Horecawetvergunning meer aan te vragen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen