Nederlandse Stottervereniging Demosthenes over The King’s Speech

Array

In de film ‘The King’s Speech’, over de stotterende Britse koning George VI a.k.a. ‘Bertie’, komen op indrukwekkende wijze de problemen die de spraakhandicap stotteren met zich meebrengt naar voren. Stotteren is al duizenden jaren een “kwaal” waar een aanzienlijk deel van de mensheid wereldwijd door gehinderd wordt. Veel bekende persoonlijkheden uit de geschiedenis stotterden ook in meer of mindere mate: bijvoorbeeld de Griek Demosthenes, die in de oudheid ondanks dat hij stotterde een beroemd redenaar werd, maar ook de Britse staatsman Winston Churchill, de actrice Marilyn Monroe en vele, vele anderen. Naar schatting heeft ca. 1% van de wereldbevolking te maken met dit verschijnsel.

In ‘The King’s Speech’ zet Colin Firth een zeer overtuigende koning neer, die tegen wil en dank zijn broer moet opvolgen. Zijn vader is een dominante koning, die probeert Bertie vloeiend te laten praten door hem voornamelijk streng toe te spreken. Waar een wil is, moet tenslotte een weg zijn! Berties broer is een flierefluiter zonder verantwoordelijkheidsgevoel, die zich nogal negatief uitlaat over de spraakstoornissen van zijn jongere broer. Als men daar dan nog een gemene kinderjuf bij doet, heb je een mooi recept voor jarenlange frustrerende spraakellende.

Hoewel de oorzaken van stotteren worden uitgelegd naar ideeen uit de jaren ’30, zijn de gevolgen nog steeds zeer actueel te noemen. Iedereen die zelf stottert zal gedurende de hele film herinnerd worden aan zijn/haar eigen moeilijke momenten. Ook voor familie en vrienden van mensen die stotteren is het een boeiend verhaal. Helena Bonham Carter speelt de vrouw van Bertie, een prachtige rol. Ze wil alles voor hem doen om hem te helpen, maar weet ook dat ze niet meer kán doen dan er voor hem te zijn. Na een benauwende ervaring van spraaktherapie met knikkers in de mond, geheel in Oudgriekse stijl, vindt ze een ongediplomeerde therapeut, Lionel Logue. Deze therapeut wordt gespeeld door Geoffrey Rush, een Oscarwaardig optreden.

Logue heeft ervaring opgedaan door soldaten te helpen na afloop van de 1e wereldoorlog. Zij kampten regelmatig met psychische klachten, waardoor ook hun spraak in de war raakte. Logue houdt er aparte ideeen op na, maar hij weet wel door te dringen tot de kern van het probleem. Door middel van verschillende oefeningen laat hij de koning zien en voelen dat vloeiender spreken kan, mits de koning gelooft in zichzelf. Uiteindelijk resulteert dit in een ontroerende speech, waar de makers ontzettend goed laten zien dat het een lang, maar o zo waardevol proces is.

De Nederlandse stottervereniging Demosthenes is al meer dan 40 jaar bezig om op te komen voor de belangen van stotterende mensen. Het is zeer belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar de handicap, maar vooral naar de mens erachter. Als u meer wilt weten over Demosthenes, kijkt u dan op:

Nederlandse stottervereniging Demosthenes, de clientenvereniging voor mensen die stotteren.
Website: www.demosthenes.nl. Voor vragen: Bestuurslid Maartje Borghuis, [email protected]

Op www.stotteren.nl  is veel algemene informatie over stotteren te vinden.

Voor informatie per telefoon of e-mail:
Stotter Informatie Centrum,
Tel. 030-2333336  (di, do en vr van 10-16.00 uur).
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen