Anorexia: ‘kwaadaardige meisjesfluisteraar’

Array

Ondanks de publiciteit die anorexia nervosa al decennia lang omgeeft, komt deze aandoening niet veel voor. Op een grote middelbare school, met zo’n 2.000 leerlingen, hebben twee à drie scholieren deze eetstoornis.

Jeugdpsychiatrie
Dat getal bericht prof. F. Verheij in het boek ‘Anorexia Nervosa in de adolescentie’. Verheij is hoofd van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en -Psychologie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Jongens ook
Hoewel anorexia nervosa ook onder jongens voorkomt, zijn de meisjes in de meerderheid. Onder de tweehonderd jongeren die vanaf 2000 in het Erasmus MC-Sophia zijn behandeld, waren maar drie jongens. Dit zegt niet alles. In de zorg zijn mannen traditioneel ondervertegenwoordigd.

Prinsessen
De hoogleraar wijst erop dat eetstoornissen al minstens zeven eeuwen worden beschreven, met name die van dochters van de koningshuizen van Portugal en Hongarije. Officieel werd anorexia pas rond 1873 vastgesteld.

Overbezorgd
Kernsymptoom van anorexia nervosa is de enorme angst om dik te worden. De oorzaak van deze ziekte is onbekend, al bestaan er volop theorieen over. De aanname dat pubers met anorexia uit probleemgezinnen met opdringerige en overbezorgde ouders komen, blijkt bij nader inzien onjuist. Als er stress en disfunctioneren in het gezin heersen, komt dat veelal doordat de familieleden zich proberen aan te passen aan het leven met het gezinslid met anorexia.

Vader en moeder
Het boek bevat naast medische informatie ontroerende verhalen van twee ouders. Vader Ad Hameete: “Anorexia, de kwaadaardige meisjesfluisteraar, is bij mijn dochter gekooid, maar nog geen dag uit beeld.” Moeder Hellen van Buuren: “Een werkelijk verpletterend schuldgevoel overweldigde me.”

Hulpverleners
Het boek, van uitgeverij Van Gorcum, is geschreven door zes auteurs en bestemd voor huisartsen en andere hulpverleners. Voor geïnteresseerde ouders en jongeren met anorexia is de informatie redelijk goed te volgen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen