Geen ivf voor vrouwen ouder dan 45

Array

Jaarlijks bevallen in Nederland niet meer dan enkele tientallen vrouwen ouder dan 45 jaar van een kind. ,,Aanstaande moeders van boven de zestig komen slechts sporadisch voor.” Dat zegt professor Jan Kremer, ivf-specialist aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, maandag naar aanleiding van de zwangerschap van een 62-jarige vrouw uit het Friese Harlingen.

De alleenstaande vrouw heeft een ivf-behandeling ondergaan bij een vruchtbaarheidskliniek in het buitenland, bevestigde maandag een woordvoerder van de familie. Nadere bijzonderheden wil hij niet prijsgeven. De toekomstige moeder vindt de zwangerschap een privékwestie en wil tot de geboorte niet in de openbaarheid treden.

Eiceldonatie bij vrouwen boven de 45 jaar is in Nederland niet toegestaan. ,,De gezondheidsrisico’s voor moeder en kind zijn te groot”, zegt ivf-specialist Jan Kremer. Er is dan een verhoogde kans op suikerziekte, groeistoornissen, vroeggeboorte en overlijden. ,,Ook het vaatstelsel van een 62-jarige moeder is er niet op gemaakt om zwanger te worden.”

Risico
Vrouwen krijgen gemiddeld op hun 31e jaar kinderen, waarvan hun eerste op 29,4 jaar. ,,Als je ouder wordt, kan je lichaam minder hebben.” Een zwangerschap boven de 45 jaar is, los van de ethische en levensbeschouwelijke dingen die je erover kunt zeggen, dus af te raden, aldus Kremer. ,,Ik hoop natuurlijk van harte dat het goed gaat, maar je loopt een risico en als arts vind ik dat niet verantwoord.”

Nederlandse vrouwen die op latere leeftijd toch via ivf een kind willen, moeten dan uitwijken naar speciale klinieken in landen als Groot-Britannie, Spanje en Cyprus. Daar geldt andere en soepelere regelgeving. Volgens Kremer is niet bekend hoeveel vrouwen in het buitenland een ivf-behandeling ondergaan. ,,Maar het zijn er niet veel.”

De vrouw in Harlingen is overigens niet de oudste moeder. In 2005 schreef de Roemeense Adriana Iliescu geschiedenis door op 66-jarige leeftijd middels ivf moeder te worden van dochter Eliza. Het meisje is nu 7 jaar. Vorig jaar november liet moeder Iliescu, inmiddels 72, weten dat ze nog een tweede kind wil. In 2008 beviel een 70-jarige Indiase vrouw van een tweeling. Zij wordt gezien als de oudste moeder ooit.

Bron: Trouw

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen