Landelijk Congres Versterken Zelfregie en Eigen Kracht

De kanteling naar welzijn nieuwe stijl
Zelfregie, empowerment, zelfredzaamheid, sociale netwerken, eigen kracht, participatie, zelfhulp. Begrippen die we steeds vaker horen als het gaat om de hulpvraag van kwetsbare mensen. Wat verstaan we precies onder het versterken van eigen kracht en zelfregie? Hoe kunnen hulpverleners, managers en beleidsmakers dit in hun werk realiseren?

Deze vragen staan centraal tijdens het landelijke congres ‘Versterken Zelfregie en Eigen Kracht’ dat StudieArena organiseert in samenwerking met MOVISIE op 9 juni 2011 in ’t Klooster in Amersfoort.

Actueel thema
Het thema voor het congres past helemaal in de trend van de Wet maatschappelijke ontwikkeling en Welzijn Nieuwe stijl. Wmo-ondersteuning is belangrijk geworden nadat de AWBZ-begeleiding voor sommige groepen is weggevallen. Het bevorderen van de zelfredzaamheid van clienten in de zorg staat bovendien letterlijk in het regeerakkoord. Bij de nieuwe vormen van ondersteuning aan kwetsbare burgers valt steeds vaker de term ‘zelfregie’.

Zeggenschap over je eigen leven
Bij zelfregie gaat het om eigen kracht, drijfveren en motivatie, zeggenschap over je eigen leven en interactie met je eigen sociale netwerk. In veel gevallen met ondersteuning van professionele hulpverleners. Doel van dit alles is participatiebevordering en activering.

Zelfregie heeft gevolgen voor de rol van professionele hulpverleners en instellingen. Zij moeten ‘zelfregieversterkend’ gaan werken. Dit vraagt om een omslag in denken, houding en handelen. Hulpverleners krijgen een coachende rol. Zij laten meer ruimte voor clienten, zodat deze zélf beslissingen nemen en activiteiten ontplooien.

Inspirerend congresprogramma
Welke methoden zijn er om zelfregie te versterken? Wat vraagt dit van de professional en de organisatie? Hoe bied je met beperkte middelen een goede mix van professionele ondersteuning en ondersteuning door familie en vrijwilligers?

Het congres biedt een inspirerend en interactief programma voor professionals, managers en beleidsmakers die betrokken zijn bij het ondersteunen en begeleiden van kwetsbare burgers.

Er is aandacht voor actuele ontwikkelingen op het gebied van ondersteuning en begeleiding, het versterken van zelfregie en eigen kracht en de inzet van sociale steunsystemen.

Inschrijven
Het congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerking met MOVISIE. Andere meewerkende organisaties zijn Fontys Hogeschool, Eigen Kracht Centrale, Vilans en MEZZO. Meer informatie en inschrijven voor deelname vindt u op www.studiearena.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen