Eerstelijns diagnostiek: basisinstrument van de eerstelijns zorg

In Nieuwspoort overhandigde Chiel Bos, voorzitter van de SAN (Brancheorganisatie van Medisch Diagnostische Centra – MDC’s) het nieuwe SAN Position Paper aan de heer L. van Halder (DG VWS) en de heer S. van Eijck (voorzitter LHV). Doelstellingen, activiteiten en tariefopbouw van de MDC’s komen daarmee opnieuw in beeld. Tegelijkertijd werd er een oproep gedaan: bezuinig niet op maar door middel van eerstelijnsdiagnostiek!

MDC’s houden zich bezig met medische diagnostiek. Concreet betekent dit het uitvoeren van verschillende laboratoriumonderzoeken, diverse vormen van functieonderzoek, bloedafname door professionals (thuis, in de praktijk en in de prikpost) en het regelen van de logistiek. Elke huisarts maar ook verloskundigen verwijzen iedere dag wel een paar keer een patient naar een MDC.

9-10 Miljoen patienten laten jaarlijks in de eerste lijn bloed prikken, een röntgenfoto maken of ondergaan een functieonderzoek t.b.v. van de diagnosestelling of behandeling door de huisarts.

De MDC’s zijn al ruim dertig jaar verenigd in de SAN. Gezamenlijk leveren ze eerstelijnsdiagnostiek onder het motto ‘nabij, zinnig en zuinig’. Nabij omdat de SAN-leden een landelijke dekking bieden. Zinnig omdat ze nauw samenwerken met bijvoorbeeld huisartsen en verloskundigen en op die manier bijdragen aan een sterke eerste lijnszorg . Ook werken de MDC’s zuinig: door een optimale en efficiente bedrijfsvoering met lage overheadkosten, scheiding van diagnostiek en verwijzing en sturing op het aanvraag gedrag. Dat is belangrijk met het oog op de betaalbaarheid van de zorg in de nabije toekomst, maar ook om in te spelen op de toenemende vergrijzing.

In de sector gaat ruim 760 miljoen euro om. Basis is het labtarief. Overige zaken (zoals huisbezoeken en vervoer) zitten in het aanvullende, zogenaamde ordertarief. Er was enige tijd geleden sprake van een mogelijke afschaffing van het ordertarief en verlaging van het labtarief. Dat zou een groot knelpunt hebben opgeleverd. De branche heeft in reactie daarop haar doelstellingen, activiteiten en tariefopbouw transparant gemaakt in het SAN – Position Paper dat aan de belangrijke stakeholders is overhandigd. Daarmee ging de oproep gepaard om niet te bezuinigen op maar door middel van de eerstelijnsdiagnostiek.

De vertegenwoordigers van VWS en LHV spraken zich beide positief uit over de sector en het Position Paper. Van overheidszijde werd benadrukt dat de MDC’s een belangrijke partij zijn voor zowel het verstevigen van de eerstelijn als voor een effectieve en efficiente uitvoering van diagnostiek zo dicht mogelijk bij de patient.

Bron: SAN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen