EU gaat nepmedicijnen aanpakken

Array

Het Europees Parlement gaat paal en perk stellen aan het aanbod van nepmedicijnen in Europa. Er komen strengere straffen op het namaken van medicijnen binnen de EU, de controles worden aangescherpt en de verkoop van namaakmedicijnen via internet wordt aangepakt.

Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy (D66) juicht de harde aanpak toe. “De hoeveelheid nepmedicijnen groeit explosief en dat brengt letterlijk levens in gevaar. ”

Markt nepmedicijnen booming business
Op de Europese markt komen steeds meer namaakmedicijnen. In 2008 werden tijdens een actie in twee maanden tijd alleen al ruim 34 miljoen neptabletten in beslag genomen. Dit was vier keer meer dan in het hele jaar ervoor.

De verkoop van nepmedicijnen via het internet is wereldwijd een groeiend probleem. Niet alleen worden zogenaamde ´schaamtemiddelen´ als afslankpillen en viagra via websites besteld, maar ook steeds vaker reguliere medicijnen zoals antidepressiva en aidsremmers. De helft van de medicijnen die via internet worden verkocht zijn namaak.

“Ik maak me ernstige zorgen over deze trend, want nepmedicijnen kunnen een verkeerde samenstelling hebben of er kunnen zelfs giftige stoffen inzitten.” Het is volgens Gerbrandy van belang dat de Europese consument goede voorlichting krijgt over de aankoop van medicijnen via het internet. Daarnaast moeten de verpakkingen verplichte veiligheidskenmerken krijgen zoals watermerken en logo´s, zodat de echtheid en herkomst van medicijnen gegarandeerd is. Ook komt er een lijst van EU-goedgekeurde websites waar consumenten direct en veilig medicijnen kunnen kopen. Op deze manier maakt de EU een duidelijk onderscheid tussen legale en illegale verkooppunten.

Recente artikelen