Promovenda Ten Holter: “Verpleegkundigen meer betrekken bij beleid gezondheidszorg”

Array

Verpleegkundigen moeten actiever deelnemen aan de dialoog over het beleid van de gezondheidszorg. Dit komt de uiteindelijke uitvoering van het beleid ten goede.  Dit stelt Marjolein Ten Holter in haar proefschrift Het woord is aan de zuster. Een narratieve analyse van de bijdrage van verpleegkundigen aan de zorg. Ook moeten verpleegkundigen gaan samenwerken aan de professionele ontwikkeling van hun vak en hun onderlinge domeinenstrijd laten varen, concludeert Ten Holter. Zij promoveert vandaag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ten Holter, manager Bureau Medische Staf in het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), bestudeerde de organisatie van de gezondheidszorg, de ontwikkeling van het stelsel en de rol daarin van verpleegkundigen. De werelden van theorie en praktijk worden via verhalen met elkaar verbonden.

Verhalen van bestuurders als Dekker, Simons en Hoogervorst geven inzicht in het grote dominante verhaal en zijn geplaatst naast de kleine, lokale verhalen van de werkvloer, ‘de stemmen van de handen aan het bed’, die antwoord geven op de vragen welke rol verpleegkundigen nu spelen en hebben gespeeld in de veranderingsprocessen en welke bijdrage zij leveren aan de beleidsontwikkelingen.

Uit de gesprekken met de verpleegkundigen komen bepaalde thema’s steeds terug, zoals het belang van goede verpleegkundige zorg, liefde voor het beroep, professionalisering van de beroepsgroep, maar ook de hoge werkdruk met als gevolg een toenemende onlust over het gebrek aan tijd om aan de mens achter de patient te besteden, de toename van bureaucratie en administratieve lastendruk en het gevoel wel betrokken te zijn, maar niet betrokken te worden. De bijdrage die verpleegkundigen leveren aan het ontwikkelen van beleid op macroniveau blijkt dan ook helaas nog beperkt.

Ten Holter benadrukt het belang van deelname van verpleegkundigen aan de voortgaande dialoog over het beleid van de Nederlandse gezondheidzorg, om de kans op het behalen van doelstellingen te vergroten. Voorts stelt zij dat verpleegkundigen moeten gaan samenwerken aan de professionele ontwikkeling van hun vak zonder domeinenstrijd in de beroepsgroep onderling. Tevens moeten verpleegkundigen werken aan hun profilering als individuele beroepsbeoefenaar om zo hun eigen onafhankelijkheid en autonomie te versterken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen