EAACI: 17 miljoen Europeanen allergisch voor voedsel

Array

EAACI: 17 miljoen Europeanen allergisch voor voedsel; allergieen bij kinderen verdubbelden  in de loop van de laatste 10 jaren
Ongeveer 17 miljoen personen lijden in Europa aan voedselallergieen, waarvan 3.5 miljoen jonger zijn dan 25 jaar. Allergieen bij kinderen tussen O en 5 jaar zijn verdubbeld gedurende de laatste 10 jaren en de meldingen bij de spoeddienst voor ernstige anafylaxische reacties is verzevenvoudigd.

Er zijn miljoenen mensen in Europe voor wie zelfs een restaurantbezoek levensbedreigend kan zijn als de saus sporen van kaas of het dessert sporen van hazelnoten bevat. Dit is bijzonder belastend zowel voor kinderen wiens gebruikelijk actieve en sociale levensstijl ernstig kan beknot worden als voor diegenen die trachten hen weg te houden van potentieel gevaarlijke levensmiddelen. De aanwezigheid van allergieen bij kinderen varieert in Europa met verhoudingen die schommelen van 1.7 percent in Griekenland, 4 percent in Italie en Spanje tot zelfs meer dan 5 percent in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland.

De meest recente cijfers en wetenschappelijke bevindingen zullen worden besproken door meer dan 600 voedingsexperts, waaronder allergologen en kinderartsen in Venetie, Italie, naar aanleiding van het 2011 Voedingsallergie en Anafylaxie Congres georganiseerd door het European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EACCI) dat vandaag van start gaat.

“Allergische reacties blijken toe te nemen, waarschijnlijk naar aanleiding van veranderingen in voedingspatronen, blootstelling aan omgevingsfactoren zoals sigarettenrook en veranderingen in levensstijl,” meent Professor Maria Antonella Muraro, Voorzitster van het EAACI Congres. “Het gebrek aan blootstelling aan mogelijke allergenen van kindsbeen af blijkt de kansen te verkleinen dat ons immuniteitssysteem herkent wat al dan niet veilig is en daardoor zelfs reacties ontketent tegen proteïnen die zich in voedingsmiddelen bevinden en normaal gezien door het lichaam zouden moeten verdragen worden.”

In continentaal Europa is de meest voorkomende allergie degene voor verse vruchten en groenten, waar in Angelsaksische landen walnoten, hazelnoten en pindanoten meer gevaarlijk blijken te zijn. Allergieen aan schaaldieren en vis, in het bijzonder kabeljauw, komt het meest voor in Scandinavie en Noord-Europa. Onderzoek wees uit dat meer dan 60 percent van de allergische patienten vrouwen zijn, waarschijnlijk naar aanleiding van biologische en psychologische factoren. In Europa blijken kinderen het meest allergisch te zijn aan melk, eieren en noten, die de meest voorkomende oorzaak zijn voor een anafylaxische schok voor kinderen, zoals Professor Graham Roberts uit Southampton beweert.

“Dit is het eerste EAACI Congres dat ooit volledig werd gewijd aan voedingsallergieen en anafylaxie en is bedoeld om een platform te bieden aan ‘s werelds top van professionele experten om de behandeling van voedingsallergieen aan te kaarten en de beste oplossingen te vinden om hun levensbedreigende risicos te verminderen,” zegt EAACI’s Voorzitter Professor Jan Lötvall.

De aanwezigheid van voedingsallergieen bij volwassenen in Europe is tamelijk evenwichtig gespreid, op enkele uitzonderingen na: in Denemarken heeft slechts 1.6 percent van de bevolking problemen met voeding tegenover andere landen waar de verhouding van allergische patienten rond 3 percent schommelt, met pieken van 3.5 percent in Italie, Frankrijk en Duitsland. Europese cijfers tonen eveneens aan dat de aanwezigheid van voedingsallergieen vooral hoog is bij vrouwen, die 60 percent uitmaken van het aantal allergiepatienten.

“De redenen voor dit hogere percentage blijven onzeker, maar de meeste hypothesen gaan uit van biologische en psychologische factoren,” legt Professor Muraro uit. “Oestrogeen bijvoorbeeld kan de biologische kwetsbaarheid verhogen met betrekking tot het immuniteitssysteem bij vrouwen. Eveneens wordt zulke aandoening sterker aangevoeld door vrouwen wat uiteindelijk hun manier om ermee om te gaan ook beïnvloedt.”

Risicofactoren voor ernstige reacties naar aanleiding van voedselallergieen, de blootstelling aan mogelijk nieuwe gevaarlijke allergenen en het gebruik van levensreddende instrumenten, zoals auto-injecterende epinephrine toestellen, zullen eveneens worden besproken gedurende het EAACI Congres dat ook een workshop bevat met ziekenverenigingen en vergaderingen met vertegenwoordigers van de voedingsindustrie en regelgevende instanties.

Over EAACI:

EAACI – De Europese Academie voor Allergieen and Klinische Immunologie is een vereniging zonder winstbejag die actief is op het gebied van allergische en immunologische aandoeningen zoals astma, rhinitis, eczeem, allergieen aan voedsel en geneesmiddelen en anafylaxie. EAACI werd opgericht in 1956 in Firenze en is uitgegroeid tot de grootste geneeskundige vereniging in Europa op het gebied van allergieen en klinische immunologie. Het behelst 6100 leden uit 107 landen alsook 41 nationale allergieverenigingen.

Gedurende 2011 zal EAACI verschillende initiatieven ontplooien om het Eeuwfeest van immunotherapie voor Allergieen te vieren, dat zich zal richten tot het verbreden van de kennis op dit vlak voor experten in lichaamsverzorging, om het bewustzijn bij de brede bevolking te vergroten en tenslotte om de beschikbaarheid van immunotherapie voor allergische patienten te promoten.

Bron: EAACI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen