Patiënt en zorgverlener enthousiast over Longpunt, nu overal in Nederland

Array

Als longpatient heb je veel aan je arts of de verpleegkundige, maar wat je van andere patienten hoort, is minstens zo waardevol. Dat kan bij Longpunt, de maandelijkse ontmoeting die het Astma Fonds organiseert voor longpatienten en hun omgeving. Na een succesvolle pilot in Groningen, slaat het enthousiasme over naar heel Nederland. In Overijssel starten er maar liefst drie tegelijk.

“Na een Longpunt kunnen mensen weer een beetje opgelucht ademhalen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Je deelt je ervaringen, je leert van elkaar en je diept onderwerpen beter uit met je zorgverlener. Dat is allemaal winst. Want hoe beter je als patient om kunt gaan met je longziekte, hoe liever.” Resultaat is dat patienten sterker in het leven staan en minder een beroep hoeven te doen op de zorg. In Nederland hebben ruim een miljoen mensen een chronische longziekte, zoals astma of COPD (chronische bronchitis en longemfyseem).

Patienten, familie en vrienden, zorgverleners en belangstellenden zijn bij Longpunt eens in de maand van harte welkom om hun ervaringen te delen. “Wie kan je beter vertellen hoe je om kunt gaan met huisdieren of de dagelijkse boodschappen, dan een patient?”, zegt Rutgers. “En wie kan je beter vertellen hoe je jouw medicijn ook alweer moet innemen, dan de longverpleegkundige of apotheker?”

Tips en gesprek
Elke maand behandelt Longpunt een ander thema: van voeding tot medicijnen, van mantelzorg tot beweging. Steeds met een medische kenner, zoals een dietist, een fysiotherapeut of een longarts. Rutgers: “Patienten zijn blij dat ze een vaste plek hebben voor goede informatie en handige tips.”
De zorgverleners zijn blij dat ze met hun patienten als groep in gesprek kunnen.”
Een pilot in Groningen verliep vorig jaar zo goed, dat het Astma Fonds nu overal in Nederland Longpunten start. Het initiatief wordt van Brabant tot Friesland omarmd. Onder zorgverleners in Overijssel is het enthousiasme zo groot, dat maar liefst drie Longpunten tegelijk van de grond komen: in Hardenberg, Zwolle en Enschede.
Femia Kloppenburg, longverpleegkundige van het Ropcke Zwaars Ziekenhuis in Hardenberg: “Mensen zijn er zo mee geholpen om in een ontspannen sfeer ervaringen te wisselen. Dat is toch heel anders dan het spreekuur in het ziekenhuis.” Coby van Dijk, longverpleegkundige van Carinova Thuiszorg: “Wij kunnen in één keer veel mensen helpen. En met goede hulp voorkom je veel ellende.” De Overijsselse Longpunten gaan in de zomer van start.

Bron: Astma Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen