Hoe om te gaan met aanvullende diensten buiten de AWBZ

Array

Klachten over extra betalingen in AWBZ-instellingen zijn voor een groot deel opgelost. In de zomer van 2010 was er veel media-aandacht voor onterechte bijbetalingen in AWBZ-instellingen. ActiZ heeft haar leden daarop aangesproken, evenals zorgkantoren en clientenraden.  De NZa constateert in haar rapport ‘Extra betalingen in AWBZ instellingen’ dat de naleving van de regelgeving is verbeterd en overtredingen zijn beeindigd. De discussie over terechte betalingen voor aanvullende diensten, ‘pluspakketten’ is echter nog niet beslist.
ActiZ vindt het belangrijk dat voor alle betrokken partijen duidelijk is wat aanvullende dienstverlening is. Natuurlijk mogen zorgorganisaties geen extra bijdragen vragen voor AWBZ-verzekerde zorg waarvoor clienten een indicatie hebben. Hierover heeft ActiZ haar leden extra geïnformeerd. Zorgorganisaties en clienten beschikken over diverse middelen om helderheid te krijgen over wat wel en niet binnen de AWBZ vergoeding valt. Naast de brochure ‘Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling’, zijn er onder andere de algemene leveringsvoorwaarden, waarin wederzijdse rechten en plichten zijn vastgelegd, de ZZP-profielen en het Besluit Zorgaanspraak.

Pluspakketten
Soms willen clienten graag extra zorg en/of diensten, die niet binnen de indicatie vallen. Vaak bieden zorgorganisaties zogenoemde pluspakketten aan om aan deze vraag te voldoen. Dan gaat het bijvoorbeeld om wellness producten en diensten, een kappersbeurt, of het wassen van kleding. Het werken met aanvullende diensten in pluspakketten is relatief nieuw. Zowel clienten als zorgorganisaties moeten hieraan wennen. Daarom organiseert ActiZ samen met Dosaris cursussen voor haar leden. Belangrijke uitgangspunten zijn dat een client nooit hoeft bij te betalen voor AWBZ-verzekerde zorg; aanvullende diensten worden in overleg met de clientenraden vormgegeven en mogen nooit als verplichting worden opgelegd aan clienten.

Clientenraden
De landelijke koepel van clientenraden LOC is op dit moment in gesprek met een aantal zorgorganisaties en hun clientenraden over pluspakketten en aanvullende diensten. De handreiking die vanuit deze gesprekken wordt opgesteld zal ActiZ, samen met het LOC, gebruiken om haar leden te ondersteunen.

Financiering
De discussie over aanvullende diensten haakt aan bij de discussies over welke zorg binnen de AWBZ moet vallen en wat goede basiszorg is. ActiZ vindt dat deze discussie verstoord wordt doordat de inhoud van het zorgpakket en de financiering van de geleverde zorg op twee verschillende plaatsen door twee verschillende instanties worden vastgesteld. VWS creeert verwachtingen door beloftes te doen over de inhoud van de zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit beslist over de tarieven voor de zorg. Een oplossing voor deze scheiding is nodig om de discussie over de basiszorg te beslechten.

Zorg anders organiseren
In die discussie heeft ActiZ al een heldere visie geformuleerd, waarin de client de regie heeft en de nadruk ligt op zelf- en samenredzaamheid. Deze visie wordt gedeeld door diverse partijen, onder andere clienten, ouderenorganisaties en VWS. Vanuit deze visie zal de omgeving van de client, mantelzorgers en vrijwilligers, een grotere rol gaan spelen in zijn zorg en welzijn; de zorgverlener wordt meer ondersteuner. Goede voorbeelden hoe dit bijdraagt aan een goede kwaliteit van zorg zijn te vinden in de brochure ‘Op weg van denken naar doen’.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen