Meer opheldering over magnesiumopname

Array

Magnesium is belangrijk voor verschillende biologische processen in het menselijk lichaam. Onze nieren zijn essentieel voor een goed behoud van de magnesiumhuishouding. Bij ongeveer 3 procent van de bevolking is sprake van een verlaagde magnesiumspiegel in het bloed. Dit kan leiden tot spierkrampen, epilepsie en hartritmestoornissen. Voldoende opname van magnesium in het bloed is dus belangrijk. Het onderzoek van Jenny van der Wijst draagt bij aan de opheldering van de regulatiemechanismen die hierbij een rol spelen. Het magnesiumkanaal TRPM6 in de nier zorgt voor opname van magnesium vanuit de voorurine. In haar onderzoek vond Van der Wijst verschillende regulatoren van TRPM6, waaronder bindende eiwitten, hormonen en specifieke medicijnen. Bovendien ontdekte ze het specifieke kaliumkanaal dat zorgt voor het behoud van de magnesiumbalans. Door deze bevindingen is er weer iets meer bekend over de opname van magnesium in het bloed.
Biografie
Jenny van der Wijst (Oss, 1983) studeerde biologie in Nijmegen. Ze deed haar promotieonderzoek op de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS). In 2009 is de Frye-stipendium van de Radboud Universiteit aan haar uitgereikt, een beurs voor veelbelovende vrouwelijke onderzoekers. In maart start ze als postdoc aan de Protein Phosphorylation Unit in Dundee, Schotland.

Datum: vrijdag 25 februari 2011
Tijd; 10:00 Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus; mevrouw drs. J.A.J. van der Wijst
Promotors; de heer prof. dr. J.G.J. Hoenderop, de heer prof. dr. R.J.M. Bindels
Titel promotie: New patches in the molecular understanding of renel magnesium handling

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen