NVEH wil reguliere inbedding eHealth versnellen

Array

Na decennialang als veelbelovend te zijn bestempeld, is eHealth op een aantal gebieden nu echt doorgebroken. De praktijk bewijst dat eHealth kan bijdragen aan zorg die doelmatiger, toegankelijker en kwalitatief beter is. Maar nog lang niet alle verwachtingen zijn ingelost. eHealth is nog steeds geen alomtegenwoordig, vanzelfsprekend onderdeel van reguliere zorg in Nederland. Een aantal hardnekkige obstakels ligt hieraan ten grondslag.

De NVEH wil de reguliere inbedding van eHealth versnellen. De tijd is hier rijp voor, gezien de enorm toegenomen sense of urgency in het veld (mede dankzij de NVEH). Het NVEH bestuur heeft daartoe een viertal speerpunten benoemd voor de periode 2011-2012.

1) Vergroten eHealth draagvlak onder zorgprofessionals

Het vergroten van het draagvlak voor de toepassing van eHealth in de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals is nodig. De NVEH gaat hiertoe de samenwerking met de koepelorganisaties KNMG en V&VN intensiveren, teneinde hun leden te informeren en inspireren. Het zeer succesvolle KNMG – NVEH eHealth congres van 9 februari jl. en de uitgave eHealth in Beeld zijn hiervan de eerste vruchten.

2) Structurele bekostiging van eHealth

eHealth dient voor langere tijd en eenduidig vergoed te worden vanuit een transparante vergoedingsregel. Het ontbreken van structurele bekostiging is voor zorgaanbieders een negatieve prikkel om in eHealth te investeren. De sense of urgency is momenteel hoog bij alle belanghebbenden: eHealth staat inmiddels op alle agenda’s, en wordt gezien als belangrijke sleutel tot houdbare zorg. Voor de NVEH ligt hier een belangrijke rol als katalysator om partijen bijeen te brengen en besluiten te versnellen. De NVEH wil hiertoe de samenwerking met o.a. eHealthNu intensiveren.

3) Gerichter investeren in eHealth R&D in Nederland

De NVEH vindt dat er een langetermijn eHealth R&D agenda komen. eHealth onderzoek en ontwikkeling is momenteel te versnipperd. De NVEH wil hiervoor samenwerken met o.a. ZonMW, opleidingen en onderzoekscentra. Verdere academisering en het verkrijgen van de juiste evidence is essentieel voor verantwoorde verankering van eHealth.

4) Stimuleren van eHealth ondernemerschap

eHealth ondernemerschap in Nederland moet bevorderd worden. Nederland moet de ambitie hebben om eHealth wereldkampioen te worden; hiervoor zijn de nodige ingredienten zeker aanwezig. Voor een florerende eHealth sector in Nederland moeten obstakels worden weggenomen en moeten sterktes en kansen optimaal worden benut. Hiertoe moeten de succesvolle samenwerkingen met o.a. Syntens (wat heeft geresulteerd in www.ehealthwijzer.nl) en Health Valley worden voortgezet. Er liggen hier ook export kansen via internationale partners (ATA, ISfTeH).

Pim Ketelaar, Voorzitter NVEH

Februari 2011

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen