Breed abonnementstarief bepleit voor zorgketens

Onlangs  stond op deze site een bericht met de kop ‘Zorgketens favoriet bij regering Obama’ (Zie ook www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op Nieuwsbrieven). Daarin meldde ik het voornemen van genoemde regering om zorgketens te bekostigen met een breed abonnementstarief. Winfried Felix is als huisarts nauw betrokken bij zorgketen Pantein, die werkt voor Boxmeer en omgeving. Hij reageert op dit bericht als volgt:

‘Pantein is een organisatie in de Noordelijke Maasvallei, ongeveer 85.000 inwoners en omvat het Maasziekenhuis, een grote regionale thuisorganisatie en vele (kleine) verzorgings- en verpleeghuizen. Als huisartsen werken wij samen in  het gezamenlijke bedrijf voor chronische zorg, Syntein, waar ik bestuursvoorzitter van ben.

Ik ben er van overtuigd dat een breed abonnementstarief nu kan leiden tot meer efficiency. Binnen Syntein is dat al genoemd in gesprekken met verzekeraars, als dadelijk de derde en grootste DBC, die voor Cardiovasculair Risico Management (CVRM),  aan bod komt. Een abonnementstarief in verband met de vele onderling overlappende DBC’s is dan te prefereren boven een uitgebreide administratieve regeling. Die geeft continuïteit, leidt tot bestendigere afspraken met verzekeraars en (para)medische deelnemers en verlegt de aandacht weer meer naar zorginhoudelijke aspecten.

In het verleden is door Ton Kessels, de grote motor achter de vorming van Pantein, al gepoogd om te komen tot een Proeftuin voor “Zorg zonder schotten”, een Regiopolis en tot innigere samenwerking met de eerstelijn. In dat laatste is hij zeker geslaagd. De andere initiatieven waren te vroeg. Regelgeving is frustrerend op dat gebied. Ik zou er zonder meer voor zijn om het abonnementssysteem zo breed mogelijk te maken voor eerste én tweede lijn.  En om dit via een regionale partner met korte lijnen, te laten lopen. Voorwaarde is het niet tolereren van domeindiscussie, zorg op de juiste plaats, geen wachtlijsten ( en dat kan!). Ook niet bij die van huisartsen, waarvan ik vind dat die niet langer dan één  dag mogen zijn.

Goede kwaliteitsbewaking met feed-back. Creatieve inzet van alle betrokkenen en patienten behandelen zoals u zelf behandeld wil worden. Dus niet bijv. twee weken op een MRI uitslag laten wachten die  na één of twee dagen al beschikbaar is. Als huisartsen  zijn wij in staat om 96% van alle klachten op te lossen, staan wij het dichtste bij de patient en zijn omgeving en hebben het beste zicht op de gevolgen van de inrichting van zorgprocessen of de haperingen daarin.

Ik stel voor dat wij dan ook het voortouw nemen in de verschuiving naar een regionaal budget.In de regio van Pantein zou het gezamenlijke bedrijf van huisartsen en Pantein, Syntein, met een breed abonnementstarief zeker kansen kunnen krijgen om de zorg efficienter, vernieuwend en beter vorm te kunnen geven. Korte lijnen, uitdagende gezamenlijke scholing, regionale verbindende afspraken, snellere substitutie en beter kostenoverzicht zijn daarbij enkele kenmerken. Nu nog verzekeraars, overheid, individuele deelnemers,zorgkantoor over de streep zien te trekken. Het moet toch een keer lukken?

Tot zover de reactie van Winfried Felix. In 1980 promoveerde ik op regionale budgettering in de zorg. Graag sluit ik mij aan bij de laatste woorden van Felix: ‘Het moet toch een keer lukken.’ Winfried, we houden samen vol.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen