Belangrijke stap in patiëntenbeoordeling van ziekenhuizen

Naast de meer specifieke ondervraging en rapportage per specialisme is ook de frequentie hoger dan tot nu toe. Santeon ziekenhuizen gaan het onderzoek twee keer per jaar uitvoeren. Zorgverzekeraars voeren al tweejaarlijks een papieren variant van de CQ-index uit, maar alleen bij een beperkte groep klinische patienten. Samen met de zorgverzekeraars heeft Santeon nu een verkorte CQ-I lijst voor de klinische en de poliklinische zorg ontwikkeld. Bovendien kan iedereen straks de resultaten terugvinden op de site van Santeon.

Beter sturen op kwaliteit
Namens zorgverzekeraars is stichting Miletus de motor achter de vernieuwde CQ-index die op verzoek van Santeon is ontwikkeld. Miletus is een samenwerkingsverband van zorgverzekeraars voor het meten van de ervaringen van de patient in de zorg. Sinds 2006 meten de zorgverzekeraars de patientervaringen met de CQ-I bij ziekenhuizen ten behoeve van de zorginkoop en voorlichting aan verzekerden.

Caroline van Weert is directeur van Miletus. Ze verwacht dat de huidige tweejaarlijkse CQ-index de komende jaren wordt vervangen door dit nieuwe systeem. “Want ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben baat bij de verbeteringen. Ziekenhuizen kunnen beter sturen op kwaliteit per afdeling en grote specialismen zoals heelkunde. Zorgverzekeraars kunnen beschikken over een actueler en meer uitgebreid beeld van de kwaliteit van ziekenhuizen, wat van belang is voor het inkopen van goede zorg.”

Mooi initiatief
Ronald Luijk, senior beleidsadviseur bij ZN, is enthousiast. ”Dit is een mooi initiatief van drie partijen om metingen van klantervaringen op een structurele wijze in te zetten in de ziekenhuiszorg. In de GGZ zullen we dit voorbeeld volgen en in 2012 alle patienten in de gelegenheid stellen hun ervaringen met de zorg kenbaar te maken via een continu online meting van CQI voor ambulante zorg.”

Bron: Zorgkrant.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen