Innovatie: ideeën naar de markt brengen

Het ontbreken van een duurzame verbinding tussen universiteiten, onderzoek en de markt wordt gezien als het grootste obstakel voor innovatie in Europa. Hoe kan Europa meer banen creeren voor haar burgers en de levenskwaliteit verbeteren, anders gezegd, hoe kunnen wij Europa omvormen voor de wereld na de crisis?” Innovatie is essentieel en dat werd ook besproken door de parlementsleden, Europese en Amerikaanse experts uit de industrie en academici, tijdens een hoorzitting, “De creativiteit moet worden gestimuleerd”, zegt Judith Merkies (S&D), rapporteur van een werkdocument over de Innovatie-Unie.

Bedrijven, wetenschappers en individuele burgers moeten volgens PvdA-Europarlementarier Judith Merkies veel makkelijker toegang krijgen tot Europese potjes voor innovatie. In de EU-lidstaten moet één loket komen waar zij terecht kunnen voor zowel EU-fondsen als nationale subsidies.Merkies heeft het voortouw bij de behandeling van voorstellen van de Europese Commissie over innovatie in het Europees Parlement. Innovatie is volgens de Europese Commissie van groot belang om de economie in Europa de komende jaren aan te zwengelen. Maar volgens Merkies zijn de commissieplannen om onderzoek en creativiteit te stimuleren te weinig concreet. Zij wil dat iedereen die goede ideeen heeft zonder veel rompslomp terecht kan bij de tientallen miljarden euro’s die in de EU voor innovatie beschikbaar zijn. Nu moeten ‘innovators’ nog alles zelf uitzoeken.

Maatschappelijke problemen
Innovatie zorgt er niet alleen voor dat de economie beter gaat draaien en dat er meer banen komen, maar kan ook hulp bieden bij het oplossen van actuele maatschappelijke problemen, aldus Merkies. Ze denkt daarbij vooral aan de vergrijzing en het duurzaam gebruik van hulpbronnen en grondstoffen, zoals energie en water.

Merkies verwacht een meerderheid in het Europarlement achter haar ideeen te krijgen. Her parlement stemt waarschijnlijk in mei over haar voorstel.

Innovatie-Unie kan 3,7 miljoen banen creeren
De Innovatie-Unie is één van de proefprojecten van de 20-20-20-strategie van Europa. Volgens de parlementaire commissie van Industrie, Energie en onderzoek heeft de EU innovatie nodig om concurrentie te stimuleren, de basiskennis te bevorderen, de politieke positie te verbeteren en de grote sociale uitdagingen voor de 21ste eeuw aan te pakken, zoals klimaatverandering, energie- en bronnenschaarste, gezondheid en vergrijzing. “Innovatie is voor ons een zeer belangrijk trefwoord als het gaat over de toekomst en de werking van de EU”, zei de voorzitter van de Commissie, Herbert, Reul (EVP).

Het project heeft als doel de EU en de lidstaten tot 3% van het BBP te laten investeren  in onderwijs, onderzoek en innovatie tegen 2020. De mobiliteit van de Europese onderzoekers moet verbeteren, er moet meer Europese financiering zijn. De barrières voor ondernemers om ideeen op de markt te brengen moeten verdwijnen en er moet een versterkte samenwerking komen tussen het onderzoeksveld en de commerciele markt.
Volgens de Europese Commissie kunnen er 3,7 miljoen banen worden gecreeerd en een jaarlijkse groei van het BBP bereikt worden van bijna 800 miljard euro tegen 2025, als we 3% van het Europees BBP spenderen aan onderzoek en ontwikkeling tegen 2020.

Betere samenwerking tussen onderzoeksveld en markt
De experts en de parlementsleden zien de innovatie in de context van de besparingen van de overheden en de toegenomen internationale concurrentie. Het ontbreken van een duurzame verbinding tussen universiteiten, onderzoek en de markt wordt gezien als het grootste obstakel voor innovatie in Europa. Evžen ToÅ¡enovský (ECR) stelt zelfs dat “hoewel er enorm veel geld in onderzoek en innovatie werd geïnvesteerd, commercialisering bijna een vuil woord is in Europa”.
Burton Lee, hoogleraar aan de Ingenieurschool van Stanford in de VS, heeft zijn twijfels over het traditionele universiteitssysteem van Europa: “Tenzij Europa het universiteitssysteem in orde kan maken, zal het innovatiesysteem altijd disfunctioneel blijven.” Merkies ging akkoord dat de academische wereld in Europa ouderwets is en niet genoeg gefocust op de markt: “De meeste universiteiten kunnen niet aan grote investeringen of leningen deelnemen, ze zijn afhankelijk van publiek geld”, maar ze voegde toe: “we hebben vooral behoefte aan ambitie, we willen in Europa ook een man op de maan”.
Regelgeving voor innovatie
Reihold Achatz, de Vice Voorzitter bij Siemens AG, zei dat de EU nood heeft aan reductie van de complexiteit, meer focus en minder fragmentatie en een snellere besluitvoering en implementatie. Christina Gutiérrez-Cortines (EVP) vindt vooral dat de houding moet worden veranderd : “Europa heeft een regelgevingsyndroom. We maken de wetgeving op een rigide manier, met een tekort aan flexibiliteit”. Merkies repliceerde, “we moeten regelgeving beperken voor creativiteit maar niet voor innovatie.”

De hoorzitting: ‘De Innovatie-Unie: Europa omvormen voor de wereld na de crisis’, werd gehouden in Brussel op 10 februari 2011.

Bron: Europarlement

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen