Zwangerschapspreventieprogramma

Geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken (teratogeen) krijgen een zwangerschapspreventie-programma (ZPP) opgelegd. Het doel van een ZPP is het voorkomen dat een patiente zwanger wordt tijdens gebruik van deze geneesmiddelen.

Een ZPP helpt de voorschrijver, de patient en de apotheker hierbij voorafgaand, tijdens en na de behandeling. De patient wordt door middel van extra voorlichting gewezen op de risico’s van het betreffende geneesmiddel en de noodzaak van goede anticonceptie. De apotheek kan op basis van signalen bij de medicatiebewaking voor aflevering van het geneesmiddel extra controles toepassen. Tevens kunnen er beperkingen voor het verstrekken van het geneesmiddel onderdeel zijn van het ZPP.

In Nederland geregistreerde geneesmiddelen met een vastgesteld zwangerschapspreventieprogramma zijn:

Meer informatie
Extra informatie over het zwangerschapspreventieprogramma is te vinden op de website van de EMA (Annex IIB van de productinformatie) en in de SPC.

Isotretinoine is verwezen naar de CHMP voor een discussie over de veiligheid van dit middel. Additionale informatie over deze Referral van isotretinoine vindt u in de documenten Annex 1 en Article 29.

Bron: CBG MEB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen