Investeren in de waardeketen II

Array

De NVZ heeft onderzoek laten doen naar het huidige investeringsniveau in ICT-middelen in de algemene ziekenhuizen en gekeken naar de toepassing van businesscases bij het investeren in ICT.

Het onderzoek is een vervolg op het rapport ‘investeren in de waardeketen’ uit 2008. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de algemene ziekenhuizen in 2009 3,9% van hun budget aan ICT besteedden. In 2006 was dit nog 3,4 %. Dat is dus een forse toename die overeenkomt met het toenemende belang van ICT in de ziekenhuizen, al blijft het percentage nog wel achter bij dat van andere sectoren.

Steeds vaker worden bij investeringen goede businesscases opgesteld. De kwalitatieve en kwantitatieve winsten worden afgewogen alvorens men overgaat tot daadwerkelijke aanschaf en implementatie. Doordat het realiseren vaak een langere periode in beslag neemt waarin ook andere taken verschuiven is het nog niet gebruikelijk om gerealiseerde besparingen in bijvoorbeeld personeel daadwerkelijk om te zetten in een besparing.

Verder wordt er veelal bij het opzetten van een businesscase alleen de gewenste situatie in beeld gebracht en worden er geen alternatieven, anders dan niets doen, aangedragen. Ook het toepassen van procesherontwerp, noodzakelijk om de investering in ICT beter te laten renderen, wordt nog niet breed toegepast.

Zichtbaar is dat ziekenhuizen langzaam toegroeien naar een optimale ICT omgeving. Door wijzigingen in onder andere wet- en regelgeving, maatschappelijke vraagstukken en noodzakelijke vervangingen zijn de instellingen niet vrij in de keuze waaraan zij hun geld uitgeven maar wordt het overgrote deel in zekere zin opgelegd. Maar juist in dat kleine deel dat open blijft staan, zit voor de instellingen de mogelijkheid zich positief te onderscheiden.

Het rapport ‘Investeren in de Waardeketen’ kunt u hier downloaden.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen