Nederland toonaangevend in patiëntveiligheid

Array

Actueel medicatieoverzicht leidt tot forse daling medicatiefouten bij spoedopnames in ziekenhuizen
Het aantal medicatiefouten bij spoedopnames van patienten van 65 jaar en ouder in ziekenhuizen kan met 80% gereduceerd worden. Dat is mogelijk door binnen 24 uur na een spoedopname een actueel medicatieoverzicht beschikbaar te hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten na invoering van het internationale standaardprotocol medicatieverificatie in zes Nederlandse ziekenhuizen. De implementatie van dit protocol maakt deel uit van het internationale project High 5´s dat in Nederland door het CBO wordt uitgevoerd met als doel het verbeteren van patientveiligheid.

Het ontwikkelen van een internationaal standaardprotocol voor medicatieverificatie (‘Standard Operating Protocol Medication Reconciliation’) is één van de speerpunten van High 5’s. Onder begeleiding van het CBO werkten elf* Nederlandse ziekenhuizen afgelopen jaar intensief samen aan het optimaliseren van medicatieveiligheid bij spoedopnames van patienten van 65 jaar en ouder. Voor deze groep is gekozen omdat dit de meest complexe patienten zijn met betrekking tot medicatie.

Uit de nulmeting bleek dat bij ruim de helft van de patienten bij spoedopname één of meerdere onjuistheden in het medicatieoverzicht staan. Dit percentage komt overeen met de internationale literatuur. Uit de resultaten van de eerste zes ziekenhuizen blijkt dat door de invoering van het internationale standaardprotocol met betrekking tot medicatieverificatie het aantal medicatiefouten binnen een tot vijf maanden drastisch en blijvend verminderd kan worden door binnen 24 uur een actueel medicatieoverzicht beschikbaar te hebben. Een van de meest effectieve interventies blijkt een gesprek over het gebruik van de thuismedicatie tussen de patient en een apothekersassistent(e) binnen 24 uur na de spoedopname te zijn. Daarnaast vergelijkt de apothekersassistent(e) de medicatielijst van de openbare apotheek met voorgeschreven medicatie in het ziekenhuis.

De resultaten van de vijf andere ziekenhuizen volgen in de komende maanden. In de zes ziekenhuizen wordt de toepassing van het standaardprotocol momenteel uitgebreid naar alle (spoed)opnames, interne transfers en ontslag.

Samen werken aan patientveiligheid

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn & Sport ondersteunt dit internationale WHO-project. De Nederlandse ziekenhuizen geven met deelname aan High 5’s Medicatieverificatie tevens invulling aan de implementatie van de richtlijn Medicatieoverdracht in de keten die sinds 1 januari 2011 van kracht is. Ook de kennis en praktijkervaring die ziekenhuizen ontwikkelen in het VMS Veiligheidsprogramma (veilige medicatieoverdracht bij opname en ontslag van electieve patienten) en in dit High 5’s project (veilige medicatieoverdracht bij spoedopnames) versterken elkaar.

In mei 2011 start het CBO met een tweede ronde; dan kunnen andere ziekenhuizen deelnemen aan dit implementatietraject. Meer informatie over High 5’s is te vinden op www.cbo.nl onder patientveiligheid en op www.high5s.org.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen