Ritten-quota leidt tot ‘creatieve’ aanpak Brabantse ambulancediensten

Array

Brabantse ambulances worden laagdrempeliger ingezet, om zo te voorkomen dat er bezuinigd wordt. Directeur Ger Jacobs van de ambulancediensten in Noord, Midden- en West-Brabant heeft in een interne memo, die in handen is van tv-programma Uitgesproken EO. VVD en CDA zijn verontwaardigd over de maatregel.
Ambulancediensten moeten vanwege Haagse richtlijnen steeds goedkoper en efficienter werken. Het aantal ritten dat de ambulances maken heeft invloed op de hoeveelheid geld die de diensten krijgen, zo meldt Uitgesproken EO.

De strenge regeringsmaatregelen schrijven voor dat het aantal ambulanceritten dit jaar met 2,5 procent moet toenemen. Haalt de branche dit niet dan krijgen ze minder geld.

De directeur geeft in de de memo opdracht om ambulances ook te laten rijden bij kleinere en minder spoedeisende zaken. Om extra bezuinigingen te voorkomen, moet het aantal ambulanceritten met 2,5 procent stijgen. “Om die reden zullen de meldkamers op mijn verzoek overgaan tot het laagdrempelig inzetten van ambulances, bij zowel 112- meldingen als meldingen vanuit de huisartsenposten”, aldus Jacobs in de memo. Extra bezuinigingen kunnen volgens de directeur leiden ’tot een structurele vermindering van de paraatheid’. Gevolg daarvan kan een banenverlies zijn, stelt hij.

De zorgverzekeraars vrezen dat door de Brabantse maatregel de zorg onnodig duur wordt. Directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekers Nederland vindt dat er een onderzoek moet komen naar mogelijk frauduleus handelen door de Brabantse ambulancediensten. Ook de regeringspartijen zijn verontwaardigd.Ambulances mogen nooit rijden vanwege financiele motieven. VVD-Kamerlid Anne Mulder wil de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde te stellen.

Lees de vertrouwelijke memo over de inzet van ambulances die in handen kwam van de EO.

Naar aanleiding van de Uitgesproken EO reportage geeft minister Schippers van Volksgezondheid de volgende reactie:

“Zorgverzekeraars moeten hiermee ook rekening houden bij de zorginkoop, zodat dit niet gaat gebeuren. De zorgkosten zijn al hoog genoeg. Doelmatigheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en zuinig zijn met ons zorggeld in deze tijd van financiele krapte; dat verwacht ik ook van de ambulances.

Als zij deze verantwoordelijkheid niet willen nemen, dan gaan we eventueel kijken naar een andere manier van organiseren. Het gaat om het geld van de premiebetaler, die betaalt al meer dan genoeg. Daar moeten we zuinig mee omgaan.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen