Uitgesproken EO schetst onjuist beeld van ambulancezorg

Array

Het programma ‘Uitgesproken EO’ had op donderdag 24 februari een “opmerkelijk verhaal” over de Brabantse ambulancezorg (RAV). Maar de reportage gaf een onjuist beeld en de reactie van de RAV-directie kwam er niet in voor.

Onjuist beeld door intern memo
De reportage ging over een (niet vertrouwelijk!)- memo over de inzet van ambulances. En vooral over de “laagdrempelige inzet”  bij meldingen vanuit de huisartsenpost en 1-1-2. Laagdrempelige inzet bestaat al veel langer en gaat over de afspraken met de Meldkamer ambulancezorg. Bij een dringend tekort aan visiteauto’s van de huisartsenposten neemt de RAV die spoedvisites van hen over. Net zoals de huisartsen de RAV al jaren ondersteunen bij een acuut tekort aan ambulances.
De EO legde dit memo voor aan mensen van buiten en liet hen commentaar leveren. Daardoor ontstond het beeld dat de RAV ambulances inzet als dat niet nodig is. Dat is niet zo: de huisartsenpost geeft de indicatie voor hulp en de meldkamer gaat hier dan professioneel mee om.

Niet meer geld, wel goede zorg
‘Uitgesproken EO’ wekte ook de suggestie dat de RAV dit (al lang bestaande) beleid uitvoert vanuit een financieel belang. Ook dit klopt niet: in een convenant met de minister staat nu juist dat hij het budget voor 2011, 2012 en 2013 bevriest. Meer ambulanceritten leveren dus niet meer geld op. Hooguit extra en betere zorg voor hetzelfde budget.

Geen commentaar mogelijk
Vóór de EO-uitzending zocht de RAV-directie contact met de redactie en vertelde daarin hetzelfde verhaal. Maar zij paste de inhoud en de toon van de uitzending niet aan en wilde  onze verklaring ook niet checken bij Ambulancezorg Nederland. Ze legde het memo wel voor aan Tweede Kamerleden en anderen. Uit de reacties van deze ‘deskundigen’ bleek dat zij geen volledig beeld hadden (gekregen).

De RAV-directie neemt dan ook afstand van de reportage van ‘Uitgesproken EO’. Er is nu een onjuist beeld ontstaan van de professionaliteit en integriteit van de ambulancezorg.

Bron: GGD Hart van Brabant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen