Vitamine C voor veel consumenten bittere pil

Veel mensen denken ten onrechte dat het slikken van extra vitamines goed is voor de gezondheid. Toch heeft slechts een selecte groep consumenten daadwerkelijk baat bij extra vitaminesupplementen. Veel vitamines plas je gewoon weer uit, omdat je er al genoeg van hebt. Ook zonder elke dag voldoende groenten en fruit te eten heeft een extra pil meestal geen nut. De Consumentenbond onderneemt nu actie tegen de fabrikanten en verkopers van vitaminepillen zoals HEMA, Kruidvat en Albert Heijn.

Doe mee met de actie en stuur op www.consumentenbond.nl/bitterepil een protest aan deze organisaties. De bond deelt uit naam van alle consumenten die de actie steunen, de Bittere Pil uit aan de genoemde bedrijven.

In de actie spreekt de bond in eerste instantie drie grote Nederlandse merken aan die claimen dat het slikken van een vitamine C pil de weerstand verhoogt. De Europese Voedselautoriteit EFSA oordeelde dat dit niet wetenschappelijk is bewezen. Maar veel meer bedrijven in Nederland houden zich echter niet aan de uitspraak van EFSA, vandaar dat de bond van de hele branche actie eist. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De Consumentenbond wil dat de misleiding nu stopt. De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk’.

Fabrikanten overdrijven de functie van veel vitamines schromelijk. Vitamines die we met ons eten naar binnenkrijgen hebben een functie, maar extra slikken is alleen nodig voor bepaalde doelgroepen als topsporters, kleine kinderen of zwangeren. Vitamine C die binnenkomt via de voeding speelt wel een rol bij de weerstand, maar het slikken van pillen levert géén extra weerstand op, in tegenstelling tot wat veel fabrikanten steeds beweren. “Bovendien is weerstand een dermate vage en brede term, dat consumenten niet kunnen controleren of hun weerstand er baat bij heeft. Krijg je er minder vaak griep of een verkoudheid van? Het is niet te controleren” aldus Combée. Consumenten krijgen van de meeste vitamines al genoeg binnen met de voeding. Op de verpakking staat echter vaak alleen dat de vitamine geen vervanging is van een gevarieerde voeding.

De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft afgelopen jaar veel onterechte claims naar de prullenbak verwezen. Veel fabrikanten laten de claims echter nog gewoon op de verpakking staan, en wachten totdat de Europese Unie ze definitief heeft verboden.

Vrijdag 25 februari verschijnt een uitgebreid artikel over vitaminesupplementen in de Consumentengids. Op www.consumentenbond.nl kunnen consumenten zien of zij behoren tot een groep die aanvullende vitamines nodig heeft.

Bron: Consumentwnbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen