Van Miss World, tot een uitgeputte, doodzieke vrouw met borstkanker

Array

Van Miss World, tot een uitgeputte, doodzieke en kale schim van zichzelf die vecht voor haar leven. Met het verhaal over haar strijd tegen borstkanker wil Miss Venezuela en televisiester Eva Ekvall (28) haar landgenoten oproepen niet blind te blijven voor de ziekte.

Eva Ekvall staat te boek als een van de mooiste vrouwen van Venezuela. Ekvall deed mee aan Miss Universe in 2001, een jaar eerder werd ze miss Venezuela. Ze hield er een modellencarrière en een baan als tv-presentator aan over.

Maar het boek Fuera de foco, of vertaald Onscherp, toont een heel andere Ekvall. Het fotoboek brengt de acht maanden durende strijd van de jonge vrouw tegen borstkanker in beeld. Geen wuivende zwarte haren, een perfecte glimlach of glamoureuze jurken, maar een zieke, uitgeputte miss met een door medicatie opgezwollen gezicht plus beschrijvingen van haar borstamputatie en -reconstructie maken.

Ekvall hield haar ziekte lange tijd verborgen. Op televisie droeg ze een pruik en veel make-up. ‘Het was bijzonder pijnlijk om mezelf zo te zien, zeker omdat mijn job en mijn hele leven draait om mijn looks. Mijn gezicht zwol op en al mijn haar viel uit. Je herkent jezelf niet meer in dat vreemde wezen in de spiegel’, zegt ze nu.

Daarom twijfelde Ekvall om in te gaan op het aanbod van fotograaf Roberto Mata om haar ziekte en herstel vast te leggen. ‘Aanvankelijk was ik bang dat ik er niet goed zou uitzien op de foto’s. Maar toen besefte ik dat dat precies de bedoeling was. Het was de bedoeling dat ik er slecht zou uitzien, per slot van rekening had ik kanker.’ In Venezuela sloeg het boek in als een bom en werd het in een mum van tijd een bestseller.

Taboe
Sindsdien ontpopt Ekvall zich als het uithangbord van de bewustwording rond kanker in haar land. ‘Er heerst een onbegrijpelijk taboe rond borstkanker. Nochtans is in Venezuela plastische chirurgie aan de borsten schering en inslag. Ik zie niet in waarom zo moeilijk over borstkanker gesproken kan worden, wanneer iedereen permanent loopt te pronken met zijn boezem.’

Ook Ekvall zelf was lange tijd blind voor de gevaren van de ziekte. Al maanden voor ze in februari van vorig jaar officieel de diagnose borstkanker kreeg, had ze een knobbeltje opgemerkt. ‘Ik schreef het toe aan mijn zwangerschap, maar had beter moeten weten. Zeker omdat mijn tante tot twee keer toe ziek was en mijn grootmoeder aan borstkanker overleden is’, zegt ze. De gewezen miss is momenteel genezen en moeder van een flinke dochter, maar blijft op haar hoede. ‘De kanker is weg, maar kan altijd terugkomen. Dat is nu eenmaal de vrees waarmee je moet leven wanneer je eenmaal ziek bent geweest. Maar wat er ook gebeurt, ik heb tenminste mijn verhaal al verteld.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen