PCB’s veroorzakers mislukte IVF

Falende IVF pogingen kunnen mogelijk gekoppeld worden aan PCB’s: Polychlorinated biphenyls,. Onderzoekers hebben ontdekt dat PCB’s bij kunnen dragen aan mislukte IVF pogingen. Het is zelfs zo dat PCB’s de kans op een levende baby na IVF met 40% kunnen reduceren.
“Deze bevindingen kunnen helpen verklaren waarom deze chemicalien al in eerder onderzoeken werden geassocieerd met vruchtbaarheid.” Aldus onderzoeksleider John Meeker van de Universiteit van Michigan. Meeker zegt ook dat er niet veel is dat vrouwen kunnen doen om PCB’s  te vermijden omdat ze ook nog gevonden worden in zuivel en vis en ander zeefruit.

“De gemeten PCB waarde is in de laatste decennia wel aan het afnemen, het is echter niet duidelijk of deze meting ook ooit het nulpunt gaan bereiken.” De studie is gepubliceerd in de publicatie Environmental Health Perspectives van 24 februari 2011.

Voor de studie zijn de data van de IVF pogingen van 765 vrouwen gebruikt. Al deze vrouwen hebben ook hun bloed laten testen op 57! Verschillende soorten PCB’s. Van deze vrouwen hebben er 286 een levende baby gekregen maar 530 vrouwen verloren hun kindje. Van de vrouwen die hun baby verloren waren er bij 229 problemen met terugplaatsen en hadden 301 vrouwen een miskraam.

Meekers’ team kreeg naar de bloedwaarden van bepaalde typen PCB’s. Ze ontdekten dat vrouwen met hoge waarden PCB 153 en totaal PCB een twee maal zo hoog risico op implantatiefalen en 40% kans op het niet voldragen van een zwangerschap.

Dr. George Attia gaf als commentaar op de studie dat hij niet overtuigd is. “Deze studie toonde geen oorzaak en gevolg relatie tussen PCB’s en deze uitkomsten. “We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er een oorzaak-gevolg relatie is. “

Attia zegt niet dat vrouwen zich geen zorgen hoeven maken over de blootstelling aan PCB maar studies die zoeken naar een oorzakelijk verband, moeten duidelijk het verband tussen deze chemicalien en negatieve uitkomsten van IVF onderzoeken.

Hoewel PCB’s in de jaren 70 van de vorige eeuw verboden werden, komen ze nog steeds voor. Blootstelling aan PCB’s ontstaat meestal door eten en ze zijn al vaker gelinkt aan vruchtbaarheidsproblemen.
Als je besloten hebt dat je graag een kindje wilt, breekt een bijzondere periode aan  in je leven. Maar je kunt weleens tegen vragen en onzekerheden aan lopen. Heb je vragen over je zwangerschap? Of misschien over zwanger worden? Lukt het niet? De Care for Women specialiste is er als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp. Klik hier om direct een afspraak te maken met een Care for Women specialiste in jou buurt!

Recente artikelen